Skip to main content

Intrakat: Στόχος η επιστροφή στην κερδοφορία και μέρισμα το 2024

Εγκρίθηκε η ΑΜΚ των 100 εκατ. ευρώ - Υπόσχεται break even το 2023

Break Even το 2023, επιστροφή στην κερδοφορία και διανομή μερίσματος το 2024 υπόσχεται η διοίκηση της Intrakat, εκτιμώντας ότι με την αύξηση των 100 εκατ. ευρώ, η εταιρεία αποκτά ικανοποιητική κεφαλαιακή επάρκεια για την επίτευξη των στόχων της.

Εμφανώς συγκινημένος, έπειτα από την υπερψήφιση της αύξησης κεφαλαίου από τη γενική συνέλευση των μετόχων, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της κατασκευαστικής, Αλέξανδρος Εξάρχου, χαρακτήρισε την χθεσινή μέρα «ιστορική» και πρόσθεσε: «Προχωράμε σε μια νέα φάση ανάπτυξης για την Ιntrakat, σχεδιάζουμε νέο οργανόγραμμα και επιχειρησιακό σχέδιο. Μας δίνεται η δυνατότητα να αξιολογήσουμε επενδυτικές ευκαιρίες στους τομείς δραστηριοποίησής μας ώστε να ενισχύσουμε τη δυναμική και τις προοπτικές μας και να διασφαλίσουμε την επιτυχία του επιχειρηματικού μας σχεδιασμού».

Κατά την διάρκεια της γενικής συνέλευσης ανακοινώθηκε ότι η Intrakat θα διεκδικήσει τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού συμμετέχοντας με ποσοστό 30% στην ένωση εταιρειών Brisa – Auto Estradas de Portugal S.A. και Rubicone Bidco S.A., που έχει ήδη προεπιλεγεί για τη Β` φάση του διαγωνισμού που πραγματοποιεί το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου).

Σημειώνεται ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο δημόσιο περιουσιακό στοιχείο για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός με τη συμμετοχή συνολικά 8 κοινοπραξιών. Οι αρχικές εκτιμήσεις για το ύψος των εσόδων που θα αποφέρει η εκ νέου παραχώρηση του αστικού αυτοκινητοδρόμου, φθάνουν τα 2,5 δις. ευρώ, αν και το τελευταίο διάστημα η αύξηση των επιτοκίων ψαλιδίζει τις προσδοκίες, χωρίς πάντως να μπορεί κανείς να προδικάσει πιο θα είναι το οικονομικό περιβάλλον, όταν θα κατατεθούν οι προσφορές, μετά από περίπου ένα χρόνο.

Η διοίκηση της Intrakat δεν απέκλεισε να προχωρήσει και σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, εφόσον κριθεί αναγκαίο, για την κατάθεση προσφοράς για την Αττική Οδό.

Σύμφωνα επίσης με όσα είπε στο περιθώριο της συνέλευσης ο κ. Εξάρχου, ειδικά στη σημερινή συγκυρία είναι αναγκαία η κεφαλαιακή επάρκεια των επιχειρήσεων «καθώς δεν μπορεί κανείς να πηγαίνει στις τράπεζες για χρηματοδότηση που αφορά την επιβίωση της εταιρείας».

Στόχος είναι η Intrakat να συμμετέχει σε όσο το δυνατόν περισσότερα δημόσια έργα, ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις (για τα οποία προϋπόθεση είναι η τραπεζική χρηματοδότηση), με τον επικεφαλής της κατασκευαστικής να υπογραμμίζει ότι «η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να ανατρέψει τα πάντα στα έργα ειδικά στις παραχωρήσεις και τα ΣΔΙΤ. Αν δεν χρηματοδοτηθούν τα έργα δεν θα προχωρήσουν».

Με την αύξηση κεφαλαίου θα πληρωθούν οι υφιστάμενες απαιτήσεις τρίτων (περί τα 30 εκατ. ευρώ) ενώ τα 50 εκατ. θα διατεθούν σε εξαγορές, οι οποίες δύναται να αφορούν μικρότερες τεχνικές εταιρείες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της κατασκευαστικής ανέφερε ακόμη ότι τα καινούργια έργα έχουν περιθώριο μικτού κέρδους κατά μέσο όρο 10%. «Με την αύξηση κεφαλαίου θα έχουμε τη δυνατότητα να πληρώνουμε στην ώρα τους τους υπεργολάβους, εξασφαλίζοντας τους καλύτερους για να εκτελέσουμε τα έργα που αναλαμβάνουμε, αλλά και για να συμμετέχουμε στην διεκδίκηση περισσοτέρων» σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας πως «θέλουμε μια υγιή και κερδοφόρα εταιρεία που δεν θα εξαρτάται από τις μεταβολές στο περιβάλλον της αγοράς των κατασκευών».

Αναλυτικότερα, αναφορικά με την αύξηση κεφαλαίου, χθες υπερψηφίστηκε η πρόταση του διοικητικού συμβουλίου της Intrakat για την έκδοση 85.470.086 νέων κοινών, ονομαστικών, μετά ψήφου μετοχών με ονομαστική αξία 0,30 ανά μετοχή και τιμή διάθεσης 1,17 ευρώ. Η σχέση ανταλλαγής είναι 1,13878275664266 νέες μετοχές για κάθε μία παλιά.

Στην αύξηση η οποία θα ολοκληρωθεί μετά τη σχετική έγκριση των αρμόδιων αρχών (και πάντως εντός των 4 επομένων μηνών, όπως προβλέπει η νομοθεσία) έχουν δηλώσει την απόφασή τους να συμμετέχουν όλοι οι κύριοι μέτοχοι της Intrakat, Winex Investments, που σήμερα κατέχει ποσοστό 31,704%, η Castelano Properties με 15,746% η Blue Silk με 13,636% και η Intracom Συμμετοχών με 5,09%, εξασκώντας πλήρως τα δικαιώματα προτίμησης που τους αναλογούν.

Η Winex έχει επίσης εκφράσει τη βούλησή της να ασκήσει το δικαίωμα προεγγραφής για την απόκτηση επιπλέον νέων μετοχών που τυχόν παραμείνουν αδιάθετες, επενδύοντας τουλάχιστον το ποσό των 15 εκατ. ευρώ.

Κατά τη χθεσινή διαδικασία μικρομέτοχος της κατασκευαστικής εξέφρασε τη διαφωνία του για την τιμή της μετοχής στην αύξηση. Ο κ. Εξάρχου απάντησε ότι η τιμή είναι δίκαιη και δεν υπάρχει προσωπική αντιπαράθεση. Το τελευταίο εμμέσως αφορούσε τον Δημήτριο Κούτρα ο οποίος διατηρεί ποσοστό 8,13% στην Intrakat ωστόσο μετά την αλλαγή των βασικών μετόχων έχει φύγει από τη διοίκηση, ενώ έχει διαφωνήσει με την αύξηση κεφαλαίου.