Skip to main content

Λουκία Σαράντη: Πρέπει να ενεργοποιηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας

Πιο παρεμβατική πολιτική του ΣΒΕ στα θέματα της επιχειρηματικότητας και της μεταποίησης προαναγγέλλει η νέα πρόεδρος του Συνδέσμου.

Την ανάγκη ενεργοποίησης του Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας τονίζει η νέα πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), Λουκία Σαράντη.

Απαντώντας συγκεκριμένα σε ερώτηση της «Ν» – στο πλαίσιο συνάντησης γνωριμίας με δημοσιογράφους – για το ποια θα ήταν η πρώτη παρέμβαση που θα ζητούσε από την πολιτεία-Κυβέρνηση, η νέα πρόεδρος του ΣΒΕ ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας, ενώ έθεσε από την πλευρά της τις παρακάτω προτεραιότητες-στόχους της νέας διοίκησης του ΣΒΕ για την στήριξη της μεταποίησης στο βορειοελλαδικό τόξο: Ψηφιακή επανάσταση, Καινοτομία, Περιβαλλοντική ευθύνη, Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού και – πάνω από όλα – Εξωστρέφεια.

Γενικότερος, δε, στόχος της νέας διοίκησης του ΣΒΕ, όπως επισημαίνει η νέα πρόεδρός του, είναι να ασκήσει ο Σύνδεσμος πιο παρεμβατική και πιο αποτελεσματική πολιτική στα θέματα της επιχειρηματικότητας και της μεταποίησης, ως σύνδεσμος πανελλήνιος, ανοικτός προς όλες τις επιχειρήσεις, με καρδιά που χτυπάει στη Θεσσαλονίκη.

Προσωπική εκτίμηση της κ.Σαράντη είναι, επίσης, ότι το 2023 δεν θα είναι χειρότερο από το 2022 για τις επιχειρήσεις όσον αφορά την ενεργειακή κρίση, ενώ εξαίρει τις ελληνικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες που αντέχουν 13 ολόκληρα χρόνια αλλεπάλληλων κρίσεων με τον χαρακτηρισμό «ήρωες» και κάνοντας λόγο για ένα «μικρό θαύμα».

Όσον αφορά, δε, στο θέμα της αύξησης των μισθών που τέθηκε στο πλαίσιο της πρόσφατης γενικής απεργίας, η νέα πρόεδρος του ΣΒΕ εκτιμά ότι σε ορισμένες περιπτώσεις θα πρέπει να τύχουν αναπροσαρμογής, αλλά οι κινήσεις που θα γίνουν θα πρέπει να είναι χειρουργικής λεπτότητας, καθώς από την άλλη πλευρά πρέπει να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός.

Αναφορικά με τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας και δη των ακριτικών περιοχών η κα.Σαράντη επαναλαμβάνει την ανάγκη κάλυψης του μεταφορικού ισοδύναμου και τονίζει επίσης ότι το κράτος πρέπει πρώτα να λύσει τα κοινωνικά προβλήματα και μετά αυτά των επιχειρήσεων, καθώς λειτουργούν σε περιοχές, όπως π.χ. η Θράκη, που το δημογραφικό έχει τραγικές διαστάσεις και το ζήτημα δεν είναι απλά η εξεύρεση εξειδικευμένου προσωπικού, αλλά ότι ερημώνουν ολόκληρες περιοχές και «δεν υπάρχουν άνθρωποι».

Εξίσου σημαντική χαρακτηρίζει, επίσης, η πρόεδρος του ΣΒΕ την αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι θα πραγματοποιηθεί ακόμη και αν αυτό παραμείνει – όπως ανακοινώθηκε – στο δημόσιο, καθώς στην περιοχή τρέχουν και θα τρέξουν το επόμενο διάστημα μεγάλες επενδύσεις και ενεργειακά projects και η αναβάθμισή του αποτελεί – όπως επισημαίνει – εκ των πραγμάτων αδήριτη ανάγκη.