Skip to main content

Μια ισχυρή αλυσίδα αξίας είναι το αποτύπωμα της Coca-Cola στην Ελλάδα

Το 96% των προϊόντων της εταιρείας παράγεται εγχωρίως, υποστηρίζοντας 32.800 θέσεις εργασίας

Στις προκλητικές περιόδους της ιστορίας, όπως αυτή που διανύουμε στον απόηχο μιας πρωτόγνωρης πανδημίας, που «χρωματίζεται» από έναν ακόμα παράλογο πόλεμο και μια πολυεπίπεδη κρίση, διαφαίνεται ξεκάθαρα η σημασία και ο ρόλος των ηγετών.

Στο κόσμο της αγοράς, πραγματικοί «ηγέτες» είναι οι επιχειρήσεις που αποδομούν τις προκλήσεις και τις αντιμετωπίζουν θέτοντας σε προτεραιότητα τον άνθρωπο, ενώ ταυτόχρονα διατηρούν το όραμά τους και ανοίγουν νέους δρόμους υπηρετώντας πάντα τις ίδιες αξίες : ήθος στις συνεργασίες, ποιότητα και καινοτομία στη παραγωγή, σεβασμό στο περιβάλλον, εμπιστοσύνη και αναγνώριση στους εργαζόμενους και εντιμότητα απέναντι στον καταναλωτή.

Εδώ και 53 χρόνια, η Coca-Cola Τρία Έψιλον πορεύεται με αυτόν ακριβώς τρόπο παραμένοντας μια πρωτοπόρα βιομηχανία που διατηρεί ένα ισχυρό δεσμό με τους καταναλωτές αλλά και χιλιάδες εργαζόμενους, συνεργάτες, προμηθευτές, κοινωνικούς εταίρους, δημιουργώντας μια ισχυρή αλυσίδα αξίας στην εγχώρια αγορά.

Η κατάκτηση ηγετικών μεριδίων στην εγχώρια αγορά ισοδυναμεί με μία εξίσου μεγάλη ευθύνη για την εταιρεία, η οποία μέσα από την υποστήριξη της αλυσίδας αξίας ανταποδίδει την πιστότητα που δείχνουν διαχρονικά οι καταναλωτές στα σήματα του προϊοντικού της χαρτοφυλακίου.

Έχοντας υιοθετήσει ένα παραγωγικό και διανεμητικό μοντέλο που θέτει πάντα την Ελλάδα στο επίκεντρο, η αξία που παράγει η Coca-Cola Τρία Έψιλον επιστρέφει στη χώρα.

Η «καρδιά» της αλυσίδας αξίας «χτυπά» στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Σχηματάρι Mega-Plant- το μεγαλύτερο ελληνικό εργοστάσιο αναψυκτικών και χυμών-, στο εργοστάσιο αναψυκτικών στο Ηράκλειο -που αποτελεί την έδρα της εταιρείας  για την Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα-, στο εργοστάσιο εμφιάλωσης του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΑΥΡΑ στο Αίγιο καθώς και στο εργοστάσιο των chips Τσακίρης στην Αταλάντη.

Στα τέσσερα εργοστάσια παράγεται το 96% του χαρτοφυλακίου προϊόντων 24/7 της εταιρείας, καλύπτοντας κάθε περίσταση κατανάλωσης οποιαδήποτε στιγμή και ώρα της ημέρας. Το παραγωγικό σε συνδυασμό με το διανεμητικό μοντέλο της εταιρείας στην Ελλάδα στηρίζει μια ευρύτερη εφοδιαστική αλυσίδα που απλώνεται σε κάθε γωνιά της χώρας μας.

Αγροτική παραγωγή, βιομηχανικές μονάδες και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται για την προμήθεια αγαθών, εταιρείες εμπορίου και εστίασης που διανέμουν τα τελικά προϊόντα στους καταναλωτές συνθέτουν αυτή την αλυσίδα αξίας που αφήνει διαχρονικά ένα υπολογίσιμο αποτύπωμα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που πραγματοποίησε το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών για το κοινωνικό-οικονομικό αποτύπωμα της Coca-Cola στην Ελλάδα προκύπτει ότι η άμεση, έμμεση  και προκαλούμενη επίδραση στην ελληνική οικονομία από το σύνολο της αλυσίδας αξίας της Coca-Cola στην Ελλάδα για το 2021 άγγιξε τα 1,3 δις ευρώ (0,7% του ΑΕΠ) ενώ η άμεση και έμμεση συνεισφορά στα έσοδα του κράτους από φόρους και εισφορές εκτιμάται ότι ανήλθε το 2021 στα 515 εκατ. ευρώ (1,2% των φορολογικών εσόδων του κράτους). Το 2021, για κάθε 1 ευρώ προστιθέμενης αξίας της Coca-Cola στην Ελλάδα, παρήχθησαν 6 ευρώ συνολικά στην ελληνική οικονομία.

Ακόμα ισχυρότερο είναι το αποτύπωμα σε όρους απασχόλησης καθώς η εταιρεία αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη, απασχολώντας σχεδόν 1 στους 2 εργαζομένους (42,6%). Ειδικότερα, η άμεση και έμμεση επίδραση της αλυσίδας αξίας εκτιμάται σε 27.900 ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης ενώ η συνολική συνεισφορά συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων της Coca-Cola στην Ελλάδα, εκτιμάται σε 32.800 θέσεις εργασίας. Κάθε μία άμεση θέση εργασίας στην Coca-Cola στην Ελλάδα υποστηρίζει 16 έμμεσες θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία.