Skip to main content

Εξωστρεφής ανάπτυξη «εκ του ασφαλούς»

Του Γεράσιµου Τζέη,
Managing Director της Atradius Ελλάδος

Η πρωτοφανής περίοδος της πανδηµίας του κορονοϊού Covid-19 τείνει να αποτελέσει παρελθόν, ενώ η διεθνής οικονοµική σκηνή βρίσκεται εκ νέου σε αχαρτογράφητα νερά.

Ο συνδυασµός των ανατιµήσεων στην αγορά ενέργειας και του στασιµοπληθωρισµού, µε φόντο τη συνεχιζόµενη ρωσο-ουκρανική κρίση, πλήττει ήδη τη βάση της οικονοµικής πυραµίδας, την αγοραστική δύναµη, ενώ αρκετές επιχειρήσεις δεν θα µπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους λόγω του δυσανάλογα µεγάλου κόστους ενέργειας.

Η αύξηση των επισφαλειών διεθνώς αποτελεί νοµοτέλεια σύµφωνα µε τις τελευταίες εκτιµήσεις των αναλυτών της Atradius, ενώ για την Ελλάδα οι επισφαλείς συναλλαγές αναµένεται να αυξηθούν φέτος κατά 15%.

Ως βέλτιστη αντίδραση σε αυτή την απρόσµενη συνθήκη λογίζεται η εντονότερη στροφή προς την εξωστρέφεια. Οι αγορές στις οποίες µπορούν να απευθυνθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις προσφέρουν τεράστιες ευκαιρίες και οι συνθήκες αξιολογούνται ως εξαιρετικά ευνοϊκές:

– Χαµηλότεροι δείκτες επισφαλειών, ανεργίας και πληθωρισµού

– Ισχυρότεροι δείκτες κατανάλωσης

– Ταχύτεροι ρυθµοί ανάπτυξης των οικονοµιών

Ο πολυµήχανος και µε µοναδική εµπειρία (από τις παρατεταµένες κρίσεις του παρελθόντος) Έλληνας εξαγωγέας τα πήγε εξαιρετικά τη χρονιά που πέρασε. Το 2021 οι εξαγωγείς πέτυχαν νέο ιστορικό ρεκόρ, αυξάνοντας τον τζίρο τους κατά 17% σε σχεδόν 40 δισ. ευρώ, παρά τις αντίξοες συνθήκες της αγοράς.

Προκειµένου όµως να διατηρηθεί αυτό το καταπληκτικό momentum, το ιδανικό εργαλείο που έχει στα χέρια του ο εξαγωγέας είναι η Ασφάλιση των Εξαγωγικών Πιστώσεων.

Η πολυτιµότερη συνεισφορά του Ασφαλιστή Πιστώσεων είναι η πρόληψη των επισφαλειών. Ο Ασφαλιστής αξιολογεί σε καθηµερινή βάση τους micro και macro οικονοµικούς παράγοντες σε όλους τους κλάδους και σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται ο εξαγωγέας, προκειµένου να τον συµβουλέψει έγκαιρα έτσι ώστε αυτός να αποφύγει τα αδικαιολόγητα ρίσκα διαθέτοντας τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες του σε επισφαλείς πελάτες.

Η πολυετής του εµπειρία και το ευρύ network πληροφοριών αποτελούν για τον Ασφαλιστή Πιστώσεων δύο εξαιρετικά ισχυρά «όπλα» προς εξασφάλιση των συµφερόντων του Έλληνα εξαγωγέα.

Η Atradius αναγνωρίζεται σήµερα ως η κορυφαία επιλογή στη βιοµηχανία της Ασφάλισης Πιστώσεων, κατέχοντας ηγετική θέση παγκοσµίως, ενώ παραµένει ο market leader στην ελληνική αγορά τα τελευταία οκτώ συνεχόµενα χρόνια.

Έχοντας βιώσει µε επιτυχία τη σκληρή αλλά, τελικά, πολύτιµη εµπειρία από τις πολυάριθµες και συνεχιζόµενες κρίσεις της παγκόσµιας οικονοµίας (µεγάλη πιστωτική κρίση του 2009, διαβόητη περίοδος του GRexit το 2015, επιπτώσεις του BRexit, πανδηµία κορονοϊού το 2020 και 2021, ρωσο-ουκρανική κρίση το 2022 κ.λπ.) παρέχει υπηρεσίες πρόληψης στους ασφαλισµένους της χωρίς δογµατισµούς. Όπως εξάλλου όλοι εµείς στην Atradius πιστεύουµε, υπάρχουν αξιόχρεοι πελάτες σε δύσκολα οικονοµικά περιβάλλοντα, καθώς και το αντίστροφο και εµείς οφείλουµε να τους αναγνωρίσουµε, προκειµένου να βοηθήσουµε τον πελάτη µας να αναπτυχθεί µε ασφάλεια στις νέες χώρες που εξάγει.

Αυτή ακριβώς η «ανάπτυξη εκ του ασφαλούς» είναι µία εξίσου σηµαντική παροχή για τον εξαγωγέα, αφού σε περιόδους κρίσης χρειάζεται τα πιστωτικά όρια του Ασφαλιστή Πιστώσεων, προκειµένου να «ανοίξει πανιά» για νέες ασφαλέστερες ή, και γιατί όχι, µεγαλύτερες και επικερδέστερες αγορές. 

Βέβαια, σε κάθε περίπτωση ο προφανής ρόλος του Ασφαλιστή Πιστώσεων δεν είναι άλλος από την έγκαιρη αποζηµίωση σε περίπτωση επισφάλειας του εξαγωγικού οφειλέτη.

Η Atradius αποζηµιώνει τον εξαγωγέα το πολύ σε έξι µήνες από την αρχική ηµεροµηνία πληρωµής της απαίτησης, δίχως να χρειάζεται εξωδικαστική ή ένδικη διεκδίκηση της απαίτησης από τη µεριά του.

Το εν λόγω χαρακτηριστικό είναι «ευεργετικό», διότι ο εξαγωγέας γνωρίζει το πότε ακριβώς θα λάβει την πολύτιµη ρευστότητα που του λείπει και άρα έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί τις χρηµατοπιστωτικές του ροές µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

Τέλος, µία ευεργετική παροχή που απολαµβάνουν οι εξαγωγείς (ιδιαίτερα µέσα στην τρέχουσα οικονοµική δυσπραγία) είναι ότι µέσω του Ασφαλιστηρίου Συµβολαίου Πιστώσεων µπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνότερη και ευκολότερη χρηµατοδότηση / κεφάλαιο κίνησης. Αυτό επιτυγχάνεται µε την εκχώρηση του Ασφαλιστηρίου Συµβολαίου σε χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα (τράπεζες, οίκοι factoring, funds κ.λπ.).

Συνοψίζοντας, η Ασφάλιση των Εξαγωγικών Πιστώσεων είναι ένα πολυσχιδές χρηµατοπιστωτικό εργαλείο για τους Έλληνες εξαγωγείς, προκειµένου να κερδίσουν µεγαλύτερο έδαφος σε νέες αγορές.

Η Atradius, συµπληρώνοντας φέτος τα 25 χρόνια λειτουργίας στην Ελλάδα, θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στην ασφάλιση των εξαγωγών της ελληνικής επιχειρηµατικής κοινότητας. Δεν είναι δε τυχαίο ότι, µε τα πιστωτικά όρια που διαθέτει, ασφαλίζει πάνω από το 25% της συνολικής ελληνικής εξαγωγικής δραστηριότητας.