Skip to main content

Άνεμος πώλησης για την Τέρνα Ενεργειακή

Της Τέτης Ηγουμενίδη, 
[email protected]

Κοντά σε συμφωνία πώλησης της Τέρνα Ενεργειακή (σημαντικού ποσοστού) βρίσκεται ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα.

Λεπτομέρειες της υπό διαπραγμάτευση συναλλαγής δεν έχουν γίνει γνωστές, ενώ υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση του Ομίλου, έχει παραδεχθεί πρόσφατα πως έχει δεχθεί σχετικές επενδυτικές προτάσεις.

Μία εξ αυτών είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, από το αυστραλιανό επενδυτικό κεφάλαιο, Macquarie, το οποίο έχει εξαγοράσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ έναντι 2,1 δις. ευρώ.

Η πρόσκληση, στο μεταξύ χθες, των ομολογιούχων της ΓΕΚ Τέρνα, σε γενική συνέλευση (27 Ιουνίου) με θέμα την «παροχή συναίνεσης για την χρήση των καθαρών εσόδων από την εκποίηση ενός Εξαιρούμενου Περιουσιακού Στοιχείου» εκτιμάται ότι αποτελεί διαδικασία στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη συγκεκριμένη συναλλαγή.

Η κεφαλαιοποίηση της Τέρνα Ενεργειακή με βάση το χθεσινό κλείσιμο είναι 1.923,19 εκατ. ευρώ με τη μετοχή της στα 16,6 ευρώ. Η ΓΕΚ Τέρνα κατέχει στην Ενεργειακή το 37,3%, και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Γιώργος Περιστέρης, 11,06%.

Στο τέλος του 2021 η Ενεργειακή είχε σε λειτουργία σε Ελλάδα, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη συνολική εγκατεστημένη ισχύς 895,3 MW.

Διαθέτει υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος 406 MW στην Ελλάδα.

Νέα γενιά επενδύσεων

Με βάση τα στοιχεία που έχει ανακοινώσει ήδη σχεδιάζεται η νέα γενιά επενδύσεων, πριν καν ολοκληρωθεί το υφιστάμενο επενδυτικό πλάνο των 2 δισ. ευρώ και στόχος είναι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς να προσεγγίσει τα 6,4 GW μέσα στην επόμενη 7ετία.

Στο πλαίσιο αυτό βρίσκονται σε φάση αδειοδοτικής ωρίμανσης (έχοντας εξασφαλίσει άδεια παραγωγής) νέα αιολικά έργα συνολικής ισχύος 2.200 MW, αναπτύσσονται και σχεδιάζονται φωτοβολταϊκά πάρκα (χερσαία και πλωτά) συνολικής ισχύος 1.700 MW, ενώ προωθούνται συστήματα υβριδικών έργων και έργων αποθήκευσης (κυρίως αντλησοταμίευσης) συνολικής ισχύος περίπου 3.750 MW, καθώς και περίπου 200 MW έργων άλλων τεχνολογιών (υδροηλεκτρικά, βιοαέριο, βιομάζα, κ.α.).

Παράλληλα έχει τοποθετηθεί εγκαίρως και στην αγορά των θαλάσσιων αιολικών πάρκων. Σε κοινοπραξία με την Ocean Winds σχεδιάζει να αναπτύξει πάρκα στις ελληνικές θάλασσες.