Skip to main content

Dimand: Έτοιμη για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Της Τέτης Ηγουμενίδη 
[email protected]

Μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα προχωρήσει, εκτός απρόοπτου, η εισαγωγή της Dimand στο Χρηματιστήριο Αθηνών με αύξηση κεφαλαίου και έκδοση νέων μετοχών. Η σχετική προετοιμασία ολοκληρώνεται με την εκτίμηση της αξίας της εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα διατεθεί ποσοστό 30% με 35% και το ποσό που θα αντληθεί θα είναι της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ.

Στόχος της Dimand είναι η άντληση κεφαλαίων για την ενίσχυση της αναπτυξιακής της πορείας με επενδύσεις σε ακίνητα, στην παρούσα φάση, συνολικής αξίας περίπου 950 εκατ. ευρώ.

Το γενικότερο κλίμα στις αγορές προφανώς προβληματίζει, ωστόσο, η προεργασία που έχει γίνει δείχνει ότι το ενδιαφέρον από family offices, θεσμικούς επενδυτές κ.λ.π. για την υπ΄ αριθμόν ένα εταιρεία developer της χώρας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό.

Η Dimand μεταξύ άλλων διαθέτει στρατηγικές συνεργασίες με την EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) και με το HIG Fund φορείς από τους οποίους έχει αντλήσει κατά καιρούς κεφάλαια για τις επενδύσεις της.  

Στις αρχές του χρόνου η EBRD εισέφερε στην κοινή τους εταιρεία, Cante Holdings Ltd (35% EBRD και 65% Arcela Investments, θυγατρική 100% της Dimand) 50 εκατ. ευρώ (συνολικά έχει τοποθετήσει 71,5 εκατ.). Η επένδυση της EBRD στη Dimand είναι η μοναδική στην Ελλάδα με τη μορφή Equity Joint Venture (κοινοπραξία – νομική οντότητα που λειτουργεί ως όχημα για την εκτέλεση έργων).

Ο επενδυτικός βραχίονας του αμερικανικού fund, HIG Europe Realty έχει διαθέσει στην ελληνική εταιρεία ανοιχτή γραμμή πίστωσης, της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ.

Επίσης συνεργάζεται με τις ΑΕΕΑΠ, Prodea, Premia και Grivalia (πρώην ΑΕΕΑΠ συγχωνεύτηκε την Eurobank).

Με την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο επιδιώκει τη μείωση του κόστους κεφαλαίου και την βελτίωση της κεφαλαιακής της διάρθρωσης καθώς και πρόσβαση σε εταιρικά ομόλογα και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Εκτιμάται ότι ενδιαφέρον στο πλαίσιο της εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο θα επιδείξουν και μικροεπενδυτές. Μεταξύ των έργων που έχει αναλάβει είναι σημαντικές αναπλάσεις, κατασκευές γηπέδων και εμβληματικά κτήρια όπως το Μινιόν και ο Πύργος του Πειραιά.

Δραστηριοποιείται εκτός από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη στην οποία παρατηρείται μεγάλη έλλειψη ποιοτικών γραφείων με αποτέλεσμα το πάρκο γραφείων (20.000 τ.μ.) που αναπτύσσει στο δυτικό τμήμα της συμπρωτεύουσας να έχει ήδη σε σημαντικό μέρος του μισθωθεί.

Τα αναπτυξιακά πλάνα της εν λόγω εταιρείας περιλαμβάνουν και συμμετοχή σε άλλα project, όπως είναι π.χ. το Skyline της Alpha Bank. Σε συνεργασία με την EBRD και την Premia έχουν καταθέσει προσφορά (τη μία από τις τρεις συνολικά) στο  διαγωνισμό της προαναφερόμενης τράπεζας που αφορά την είσοδο στρατηγικού επενδυτή σε ένα χαρτοφυλάκιο αξίας 500 εκατ. ευρώ.

Επικεφαλής και βασικός μέτοχος της Dimand είναι ο Δημήτρης Ανδριόπουλος (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος). Τη βασική διοικητική της ομάδα συμπληρώνουν οι Πάνος Παναγιωτίδης, στη θέση του γενικού διευθυντή Λειτουργικών Δραστηριοτήτων και ο Νίκος Δήμτσας διευθυντής Επενδύσεων (και οι δύο μέτοχοι επίσης).