Skip to main content

“Δεν βγαίνουν” οι παραγωγοί ελληνικού ηλίανθου – Δέχονται κρούσεις από Βούλγαρους μεταποιητές και μεσάζοντες

Θεσσαλονίκη- της Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Έντονη ανησυχία για την τιμή διάθεσης της φετινής παραγωγής τους εκφράζουν οι παραγωγοί ηλίανθου της Θράκης, όπου παράγεται μεγάλο μέρος της συνολικής ελληνικής παραγωγής ηλίανθου, λόγω της μεγάλης αύξησης του κόστους παραγωγής και των φθινουσών τιμών που ήδη καταγράφονται στη γειτονική Βουλγαρία, την ίδια ώρα φυσικά που όλος ο πλανήτης αγωνιά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία για την επάρκεια – μεταξύ άλλων – και του ηλιελαίου, καθώς η Ουκρανία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός ηλιελαίου. Μεταποιητές και μεσάζοντες από τη Βουλγαρία στο μεταξύ έχουν ήδη κρούσει την πόρτα των βορειοελλαδικών συνεταιρισμών παραγωγών ηλίανθου, οι οποίοι ωστόσο – τουλάχιστον μέχρις στιγμής – δεν έχουν προχωρήσει σε συμφωνίες.

Όπως επισημαίνει στο naftemporiki.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας “Η Ένωση”, Λάμπρος Κουμπρίδης, εάν δεν καθοριστεί η κατανομή του βιοντίζελ από την πολιτεία, οι μεταποιητικές εταιρείες δεν μπορούν να δώσουν τιμή στους παραγωγούς. Ο  υπουργός Ενέργειας κ.Σκρέκας έχει υποσχεθεί την επέκταση-παράταση της απόφασης κατανομής έτους 2021 για το βιοντίζελ, αλλά με τις περσινές τιμές βάσει της εν λόγω κατανομής όπως επισημαίνει ο κ.Κουμπρίδης οι παραγωγοί “δεν βγαίνουν”, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής.

Σύμφωνα πάντοτε με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού – ο οποίος σημειωτέον παράγει περίπου το 15% της συνολικής ελληνικής παραγωγής ηλίανθου, έχει περίπου 1000 μέλη και τζίρο άνω των 21 εκατ.ευρώ – οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά προμηνύουν τιμή ενδεχομένως χαμηλότερη και των 50 λεπτών το κιλό όταν αρχίσει ο αλωνισμός στα τέλη Αυγούστου, ενώ οι παραγωγοί χρειάζονται τουλάχιστον 60 λεπτά. Πέραν του ηλίανθου ο ίδιος Συνεταιρισμός παράγει περί τους 30.000 τόνους σιταριών-κυρίως σκληρών, καθώς επίσης και καλαμπόκι και βαμβάκι.  

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι και στη γειτονική Βουλγαρία οι τιμές είναι φθίνουσες, λόγω της αύξησης της παραγωγής ηλίανθου από τους  παραγωγούς της γειτονικής χώρας κατά 30% φέτος και την εισροή – σύμφωνα πάντοτε με τον κ.Κουρτίδη –  στη γειτονική χώρα μεγάλων ποσοτήτων από την Ουκρανία, έχοντας ήδη μειωθεί στα 68 λεπτά το κιλό σπόρου έναντι 1 ευρώ το κιλό (1.000 ευρώ ο τόνος) που είχε διαμορφωθεί αρχικά και ο ίδιος εκτιμά ότι όταν ξεκινήσει ο αλωνισμός η τιμή δεν θα ξεπερνά τα 50 λεπτά ούτε στη Βουλγαρία.

Οι Έλληνες παραγωγοί ευελπιστούν οι ελληνικές μεταποιητικές εταιρείες να προσφέρουν ικανοποιητικές-ανταγωνιστικές τιμές και δεν θα αφήσουν το προϊόν να φύγει έξω, καθώς ούτε σε εκείνες συμφέρει να το πάρουν πίσω από τη Βουλγαρία για να παράξουν λάδι. Κρούσεις από Βούλγαρους μεσάζοντες έχουν γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, και στον Αγροτικό Σύλλογο Ξάνθης.