Skip to main content

Πρόσθετα κεφάλαια 50 εκατ. από την EBRD στη Dimand

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Με επιπλέον κεφάλαιο 50 εκατ. ευρώ, που επενδύει στην κοινή τους εταιρεία Cante Holdings Ltd, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) δείχνει ξανά την εμπιστοσύνη της στην ελληνική εταιρεία Dimand Real Estate Development.

Στην Cante Holdings με έδρα την Κύπρο συμμετέχουν με 35% η EBRD και με 65% η Arcela Investments Ltd, θυγατρική 100% της Dimand. Βάσει σχετικής ενημέρωσης της EBRD (Σεπτέμβριος 2021), το σύνολο των έργων που έχει ως στόχο να επενδύσει η Cante αγγίζει σε αξία τα 357 εκατ., με συνολικές εισφορές ιδίων κεφαλαίων 143 εκατ. ευρώ.

Η δημιουργία της Cante είχε ανακοινωθεί το 2017 και το αρχικό κεφάλαιο της επένδυσης της EBRD ήταν 21,5 εκατ. ευρώ (τώρα διαμορφώθηκε στα 71,5 εκατ.).

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης η επένδυση στην Dimand είναι η μοναδική που έχει κάνει στην Ελλάδα με τη μορφή Equity Joint Venture (κοινοπραξία – νομική οντότητα που λειτουργεί ως όχημα για την εκτέλεση έργων).

Μέχρι σήμερα, όπως αναφέρει και στη χθεσινή της ανακοίνωση η EBRD, έχει επενδύσει περίπου 5,4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα σε περισσότερα από 85 έργα, ωστόσο, όλα τα υπόλοιπα αφορούν ομόλογα, συμμετοχές σε αυξήσεις κεφαλαίου κ.λπ. Μεταξύ άλλων, η EBRD έχει επενδύσει σε εκδόσεις πράσινων ομολόγων, όπως αυτές της ΓΕΚ Τέρνα, της Μυτιληναίος και της Noval Property, ενώ συμμετείχε με 75 εκατ. ευρώ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ.

Η Cante Holdings επενδύει σε έργα βιώσιμης ανάπτυξης στην Ελλάδα στους τομείς των εμπορικών ακινήτων και τουρισμού, με επίκεντρο τις γραφειακές εγκαταστάσεις, τα ακίνητα μικτής χρήσης και τα ξενοδοχεία πόλης.

Από την ίδρυση της εν λόγω κοινοπραξίας, η EBRD έχει επενδύσει σε έργα με πράσινη πιστοποίηση συμπεριλαμβανομένων του Πύργου Πειραιώς, των κτηρίων γραφείων Plaza 2 και 3 στο λιμάνι του Πειραιά, των νέων γραφείων της Importex και του ξενοδοχείου Omonoia Moxy.

Η πρόσθετη εισφορά κεφαλαίου της τράπεζας στην Cante θα ενισχύσει τη δυναμική της στην επιδίωξη ανάληψης νέων έργων. Επιπλέον, η παρουσία της EBRD συμβάλλει σε υψηλότερα επίπεδα βιωσιμότητας και διαχείρισης κινδύνου, ενσωματώνοντας κλιματικούς, περιβαλλοντικούς, και κοινωνικούς παράγοντες και πρότυπα διακυβέρνησης (ESG – Environmental Sosial and Corporate Governance).

Τα νέα έργα που θα ενταχθούν υπό τη συμφωνία-«ομπρέλα» των EBRD και Dimand είναι προς συζήτηση. Είναι πιθανό σε αυτά να περιλαμβάνονται το πάρκο βιοτεχνολογίας στην Παιανία και η νέα ανάπτυξη που σχεδιάζει η ελληνική εταιρεία στον Βοτανικό (σε ακίνητο πρώην ιδιοκτησίας της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας).

Η Dimand στις αρχές του 2021 εξαγόρασε από την Αθηναϊκή Χαρτοποιία έκταση περίπου 50 στρεμμάτων επί των οδών Χαρτεργατών και Ιεράς Οδού. Ο σχεδιασμός για τη μεγάλη αυτή έκταση δεν έχει γίνει γνωστός. Εκτιμάται ότι θα πρόκειται για μια νέα αστική ανάπλαση μόλις δύο χιλιόμετρα από την Ακρόπολη, η οποία πιθανότατα θα περιλαμβάνει οικιστικές αναπτύξεις, κτήρια γραφείων και χώρους αναψυχής.

Το προς κατασκευή από την Dimand προαναφερόμενο πάρκο βιοτεχνολογίας της Theracell Advanced Biotechnology βρίσκεται στο 2ο χλμ. της Λεωφόρου Παιανίας – Μαρκοπούλου, εντός του ΒΙΟΠΑ Παιανίας (δίπλα από το συγκρότημα γραφείων ιδιοκτησίας της Prodea ΑΕΕΑΠ με μισθωτή την Cosmote). Έχει έκταση 23 στρεμμάτων και εντός του υπάρχουν κτήρια γραφείων και αποθηκών 4.180 τ.μ. τα οποία θα ανακατασκευαστούν. Παράλληλα θα αναπτυχθούν νέα κτήρια συνολικής επιφανείας 16.000 τετραγωνικών. Η Dimand έχει συμφωνήσει την πώληση του εν λόγω πάρκου, μετά την κατασκευή του, στην Premia Properties.

Ικανοποίηση

Ο επικεφαλής Ακίνητης Περιουσίας και Τουρισμού της EBRD Vlaho Kojakovic δήλωσε χθες ικανοποιημένος από τη συνεργασία της τράπεζας με την Dimand, σημειώνοντας ότι «υποστηρίζουμε την κοινοπραξία για τη χρηματοδότηση ενός νέου κύκλου ώριμων έργων στην Ελλάδα. Η κοινοπραξία ενσωματώνει τη βιωσιμότητα και την αποδοτικότητα των πόρων ως συστηματικό και βασικό στοιχείο της επιχειρηματικής της στρατηγικής, ενώ συμπλέει με μια σειρά από στρατηγικές προτεραιότητες που θέτει η EBRD, υποστηρίζοντας τελικά τη μείωση των εκπομπών στον κατασκευαστικό κλάδο στην Ελλάδα».

Ο διευθύνων σύμβουλος και βασικός μέτοχος της Dimand Δημήτρης Ανδριόπουλος πρόσθεσε: «Μας τιμά η συνεχής εμπιστοσύνη και υποστήριξη της EBRD στην εταιρεία και το έργο μας. Από το 2017, η EBRD μας βοηθά να αναπτυχθούμε και να εξελιχθούμε και ανυπομονούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη στρατηγική μας σχέση και να επενδύσουμε σε μια νέα σειρά βιώσιμων έργων».