Skip to main content

Διαμεσολάβηση προτείνει ο ΤΑΡ στους φορείς της Καβάλας

Διαμεσολάβηση για τη διευθέτηση των διαφωνιών που έχουν ανακύψει ως προς την όδευση του αγωγού φυσικού αερίου στη θέση Τενάγη Φιλίππων Καβάλας, προτείνει ο ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline) στους φορείς της Καβάλας.

Όπως σημειώνει ο TAP σε σχετική ανακοίνωση, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει για την αντιμετώπιση των ανησυχιών που έχουν εκφραστεί, απέστειλε πρόσκληση διεξαγωγής συν-διαμεσολάβησης προς τον Αγροτικό Σύλλογο Καβάλας και τη Συντονιστική Επιτροπή Πολιτών Καβάλας.

Ο ΤΑΡ προτείνει τη διεξαγωγή διαμεσολάβησης με τη συμβολή ανεξάρτητων, διαπιστευμένων διαμεσολαβητών.

Ο TAP υπενθυμίζει εξάλλου ότι έχει οργανώσει πληθώρα συναντήσεων με φορείς των Τεναγών, τόσο κατά τη φάση διαβούλευσης της Μελέτης Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων, όσο και κατά την περίοδο της κατασκευής του έργου.

Σημειώνει, δε, ότι μόνο κατά τους τελευταίους πέντε μήνες έχει συμμετάσχει ενεργά σε περισσότερες από 130 συναντήσεις για το συγκεκριμένο θέμα με φορείς σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά τα έργα κατά μήκος της όδευσης του ΤΑΡ, έχουν ολοκληρωθεί τα 2/3 της κατασκευής, συμπεριλαμβανομένων και 40 χλμ. από τα 51 χλμ. που διέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας.

Συγκεκριμένα, έχει διανοιχθεί η Ζώνη Εργασίας σε περισσότερα από 530 από τα συνολικά 550 χλμ. που είναι η συνολική όδευση του αγωγού επί ελληνικού εδάφους. Παράλληλα, περισσότερα από 280 χλμ. γης βρίσκονται στη φάση της σταδιακής αποκατάστασης, ενώ έχουν υπογραφεί τα πρώτα Πρωτόκολλα Εξόδου που σηματοδοτούν την επιστροφή της γης στους ιδιοκτήτες και χρήστες της για την επανέναρξη των αγροτικών τους εργασιών.

Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.

Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).