Skip to main content

Agro-U: Ανοίγει φτερά για Γερμανία και Ολλανδία και μαζεύει διακρίσεις η start-up από τη Θεσσαλονίκη

Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Ανοίγει τα φτερά της στο εξωτερικό από τις αρχές του 2022 η Agro-U, η start up εταιρεία με την ομώνυμη διαδικτυακή πλατφόρμα, που ίδρυσαν την Άνοιξη του 2020 ο γεωπόνος Κυριάκος Νικολαΐδης και η προγραμματίστρια Κυριακή Χατζηγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, με στόχο να “παντρέψουν” την προσφορά και τη ζήτηση εργασίας στον πρωτογενή τομέα. Στο μεταξύ, το “βιογραφικό” της γεμίζει με αλλεπάλληλες διακρίσεις σε διαγωνισμούς και πρόσφατα πέτυχε – μεταξύ άλλων – αρωγή από τον οργανισμό “The People’s Trust” που παρέχει μικροχρηματοδότηση σε νέες ή και σε υφιστάμενες επιχειρήσεις (Αστική Μη Κερδοσκοπικής Εταιρία), ενώ η δράση της της έχει δώσει και μία θέση “case study” της Google.

Η πλατφόρμα προσφέρει προσωποποιημένη εξυπηρέτηση και online τεχνική υποστήριξη όλο το 24ωρο. Προερχόμενος από αγροτική οικογένεια ο Κυριάκος Νικολαΐδης έβλεπε συχνά τον πατέρα του να μην μπορεί να βρει τα κατάλληλα εργατικά χέρια για τις αγροτικές εργασίες. Αποφασίζει λοιπόν να κάνει κάτι για αυτό – πρόκειται εξάλλου για χρόνιο πρόβλημα του πρωτογενή τομέα στη χώρα μας, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες με μεγάλη αγροτική παραγωγή, που εντάθηκε ακόμη περισσότερο με την πανδημία του Covid-19 – και να ενώσει τις δυνάμεις του με την προγραμματίστρια Κυριακή Χατζηγεωργίου που έσω υποτροφίας της Google αναπτύσσει εφαρμογές  για κινητές συσκευές και πριν ενάμισι χρόνο 91η Απριλίου 2020) “γεννιέται” η AGro-U, κατόπιν κύκλου καθοδήγησης-mentoring από το ΟΚ!Τhess- φορέα της Θεσσαλονίκης που βοηθάει τις νέες επιχειρήσεις.

Ακολουθούν και άλλοι κύκλοι mentoring σε προγράμματα του οργανισμού “Νέα Γεωργία Νέα Γενιά” και του “Orange Grove”, η εταιρεία γίνεται case study της Google και γίνεται αναφορά σε αυτήν από τον εκπρόσωπο της Google Matt Brittin στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών του 2020, ενώ τον Ιούλιο του 2021 αποσπά το τρίτο βραβείο (2ος επιλαχών) στο Διαγωνισμό Καινοτομίας “Startup Competition 2021” του MIT Enterprise Forum Greece, όπως επίσης και πρόσφατα (Σεπτέμβριος 2021) Ειδικό Βραβείο Σπόνσορα από την Lancom στον νέο διαγωνισμό “Next Stage Challenge 2021”.

Σήμερα πλέον η Agro-U, όπως επισημαίνει στο “naftemporiki.gr” ο κ.Νικολαΐδης, ετοιμάζεται να προσφέρει από τις αρχές του 2022 τις υπηρεσίες της σε δυο πολύ σημαντικές ευρωπαϊκές αγορές, τη Γερμανία και την Ολλανδία, αμφότερες χώρες με μεγάλη αγροτική παραγωγή, ενώ στόχος είναι και η συνδυαστική προσφορά υπηρεσιών στην Ελλάδα και στις νέες αγορές στις οποίες μπαίνει.

Στο μεταξύ, η εταιρεία βρίσκεται σε κύκλο διαβουλεύσεων με πιθανούς επενδυτές, έχοντας σε εξέλιξη τέτοιες συζητήσεις, σύμφωνα πάντοτε με τον κ.Νικολαΐδη, με ενδιαφερόμενους από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τις ΗΠΑ. 

Το διαδικτυακό “προξενιό”

Προσβάσιμη και από υπολογιστή και από κινητό τηλέφωνο, η Agro-U προσφέρει τη δυνατότητα σε αγρότες και άτομα που ψάχνουν εργασία στον αγροτικό τομέα να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους στην αντίστοιχη φόρμα. Κατόπιν, οι διαχειριστές επεξεργάζονται το αίτημά τους και στέλνουν σε κάθε χρήστη οδηγίες για το πώς θα έρθει σε επαφή με τον πιθανό εργοδότη ή εργαζόμενο.

Αξίζει, επίσης, να επισημανθεί ότι οι υπηρεσίες της καλύπτουν τις ανάγκες ενός πολύ ευρέος φάσματος, από μεμονωμένους αγρότες μέχρι μεγάλες εταιρείες παραγωγής ή/και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.