Skip to main content

«Άτακτη υποχώρηση» από το ασήμι και την GameStop

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Ξεθύμανε γρήγορα το ράλι τόσο της τιμής αργύρου όσο και της μετοχής της GameStop με αναλυτές να διερωτώνται εάν αυτό είναι η αρχή του τέλους της φρενίτιδας που πυροδοτήθηκε από τους μικροεπενδυτές της Reddit. 

Η τιμή αργύρου υποχώρησε χθες 8%, διολισθαίνοντας κάτω από τα 27 δολάρια η ουγκιά, αφού την αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση είχε κάνει άλμα 12%, αγγίζοντας υψηλά οκταετίας.

Ένας ακόμη παράγοντας που ώθησε σε πτώση την τιμή αργύρου ήταν η αύξηση 14% του περιθωρίου διατήρησης στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγο που κατέστησε τις κερδοσκοπικές συναλλαγές σε παράγωγα πιο ακριβές.

Αντίστοιχα, η μετοχή της αμερικανικής αλυσίδας βιντεοπαιχνιδιών που βρέθηκε στο επίκεντρο του short squeeze (όταν ασκείται ανοδική ώθηση σε μία μετοχή που έχει σορταριστεί) βούλιαξε σχεδόν 50% στα 117 δολάρια από τα 500 δολάρια που είχε φθάσει στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. 

Αυτό σημαίνει ότι οι short sellers παρουσίαζαν χθες κέρδη 2,5 δισ. δολαρίων, περιορίζοντας τις ζημίες από τις αρχές του έτους έως σήμερα στα 10,1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της S3 Partners. Σε αντίστοιχες ρευστοποιήσεις βρέθηκαν και οι υπόλοιπες παρόμοιες μετοχές, όπως των AMC Entertainment και Koss, που υποχώρησαν κατά ένα-τρίτο και των BlackBerry και Bed Bath & Beyond που παρουσίασαν διψήφιες απώλειες.

«Το πάρτι φαίνεται να φθάνει στο τέλος του. Έτσι είναι το παιχνίδι. Μπορεί να λειτουργήσει για λίγο έως ότου πάψει και τότε αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση και μάλιστα πολύ γρήγορα» αναφέρει ο Πολ Νόλτε, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Kingsview Asset Management.

Kαι άλλοι αναλυτές ανέφεραν ότι η δράση αυτή ήταν καταδικασμένη να αποτύχει, απλά το ερώτημα ήταν πόσο γρήγορα θα γινόταν αυτό. Ο Κρις Μπέιλι, στρατηγικός αναλυτής της Raymond James, προβλέπει ότι η μετοχή της GameStop θα συνεχίσει να υποχωρεί, θυμίζοντας ότι «το έργο το έχουμε ξαναδεί με τις μετοχές του Διαδικτύου το 2000».

Το πισωγύρισμα καταδεικνύει επίσης πόσο δύσκολο είναι για τους μικροεπενδυτές, ακόμη και όταν ενώνουν τις δυνάμεις τους, να επηρεάσουν την παγκόσμια αγορά αργύρου, με την αξία των ημερήσιων συναλλαγών στα 6 δισ. δολάρια. Αντανακλά ταυτόχρονα την αυξανόμενη ενεργοποίηση του διαδικτυακού φόρουμ της Reddit να σταματήσει την προσπάθεια ανοδικής ώθησης του αργύρου.

Επαγγελματίες αναλυτές και χρηματιστές προβληματίστηκαν ωστόσο τα μέγιστα από αυτό που συνέβη με τον άργυρο. Και αυτό, γιατί σε αντίθεση με την GameStop, δεν υπήρξαν μεγάλες θέσεις short για τα προθεσμιακά αργύρου.

Κάποιες αναρτήσεις δε που έγιναν στην κοινότητα WallStreetBets το βράδυ της Κυριακής και τη Δευτέρα έδειξαν ότι οι κινήσεις επελέγησαν από hegde funds και ότι δεν υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια των μικροεπενδυτών στην αγορά αργύρου.

Η ιστορία της GameStop είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει τις ρυθμιστικές αρχές στην επανεξέταση του ρόλου που παίζουν οι εταιρείες εκτός τραπεζών στις χρηματοοικονομικές αγορές. Ένα ακόμη σημάδι της φρενίτιδας των τελευταίων ημερών είναι η άνοδος 25% της μετοχής της Moonpig, της online εταιρείας πληρωμών μέσω καρτών, κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής της στο χρηματιστήριο.

Ο Ρόμπερτ Κάπλαν, διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας του Ντάλας, ανέφερε ότι το μαζικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Φέντεραλ Ριζέρβ είναι μία από τις αιτίες πίσω από τη φρενίτιδα συναλλαγών της Reddit.