Skip to main content

Tesla: Ο Έλον Μασκ θέλει να «τρέξει» – Οι επενδυτές φοβούνται πως θα τρακάρει

Θέλει περισσότερο έλεγχο για να ενσωματώσει ταχύτερα εργαλεία AI, που θεωρεί ότι αποτελούν το κλειδί για το μέλλον της Tesla

Οι περιπέτειες του Έλον Μασκ με το Twitter μέσα στο 2023, δηλαδή μία σειρά από αμφιλεγόμενες, σπασμωδικές αποφάσεις, συνοδευόμενες από εμπρηστικές δηλώσεις, που πυροδότησαν φυγή των διαφημιζόμενων από την πλατφόρμα και μείωση των χρηστών, πλήγωσαν ίσως την εικόνα του, αλλά δεν στοίχισαν ιδιαίτερα. Ο εκκεντρικός και οραματιστής επιχειρηματίας αύξησε περισσότερο από κάθε άλλον την περιουσία του του και ανέκτησε με άνεση τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον πλανήτη.

Πώς το πέτυχε αυτό; Είδε τη μετοχή της Tesla να πατάει γκάζι και την αποτίμηση της SpaceX να απογειώνεται. Η σταθερά ανοδική πορεία των δύο εταιρειών έκαναν μάλιστα τη Wall Street Journal να του χαρίσει τον τίτλο του πιο επιτυχημένου CEO της χρονιάς, αφήνοντας κατά μέρος το διοικητικό χάος που προκάλεσε στο Χ, όπως ο ίδιος ονόμασε (σε μία απολύτως ακατανόητη από πλευράς marketing απόφαση) αυτό που όλοι εξακολουθούμε να αποκαλούμε Twitter.

Το 2024, ωστόσο, ίσως να μην αποδειχθεί τόσο επιεικές με τον Έλον Μασκ. Και τούτο γιατί έρχονται στο προσκήνιο ανησυχίες και για την πορεία της Tesla. Τις πυροδοτεί σε μεγάλο βαθμό ο ίδιος, καθώς απαιτεί από το ΔΣ να του δώσει περισσότερο έλεγχο, με δικαίωματα ψήφου 25%. Εάν αυτό συμβεί η επιρροή του θα διπλασιαστεί και η μοίρα της εταιρείας θα είναι ακόμη πιο στενά συνδεδεμένη με τα σχέδια του Μασκ για την ανάπτυξη in house προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης.

REUTERS/Aly Song//File Photo

Διχασμένοι οι αναλυτές

Οι υποστηρικτές του θεωρούν πως με περισσότερο έλεγχο, ο ιδρυτής της Tesla θα μπορέσει να της αναπτύξει υψηλές ταχύτητες στην ενσωμάτωση εργαλείων AI.

«Ο Μασκ είναι η Tesla και η Tesla είναι ο Μασκ. H ΑI είναι το κλειδί για το μέλλον της Tesla» έγραψε ο Νταν Ιβς, γενικός διευθυντής της επενδυτικής Wedbush που δίνει ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης στον Μασκ και την εταιρεία του. Σημείωσε επίσης ότι είναι θετικό που ο Μασκ βλέπει την τεχνητή νοημοσύνη σε απόλυτη συνάρτηση με την Tesla και όχι ως ένα ξεχωριστό project, στο οποίο θα αφοσιωθεί, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα την εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων.

Δεν αισθάνονται όμως όλοι έτσι. Πολλοί επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί έως ανήσυχοι, ότι οι μεγάλες ταχύτητες θα οδηγήσουν σε…ατύχημα. Επικαλούνται τόσο το κομφούζιο που δημιουργήθηκε στο Twitter με το που ανέλαβε τα ηνία όσο και ρεπορτάζ που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα για συχνή χρήση κεταμίνης και ναρκωτικών ουσιών.

Η επίπτωση στη μετοχή

Για να εξασφαλίσει ο Μασκ το 25%, θα πρέπει η Τesla να εκδώσει νέες μετοχές και αυτές, όπως υπολογίζει το Reuters, θα σήμαιναν πτώση 14% στην τιμή της. Το ΔΣ θα μπορούσε να απαλύνει την πίεση στην αξία της μετοχής με ένα deal για επαναγορά μετοχών. Κάτι τέτοιο όμως απαιτεί να διατεθεί ρευστό που η Tesla αυτή τη στιγμή φαίνεται να έχει απόλυτη ανάγκη.