Skip to main content

Κυβερνοεπιθέσεις και κρίσιμες υποδομές

Οι επιθέσεις που στοχεύουν στη δυσλειτουργία, στη διακοπή ή στη μόλυνση των υποδομών μπορούν να προκαλέσουν σημαντικό κόστος

Τoυ Κωνσταντίνου Καλέντη, Founder / Principal Consultant Zephirus Business Consultants

ΟΙ ΚΡΙΣΙΜΕΣ υποδομές αποτελούν την καρδιά της εύρυθμης λειτουργίας και της οικονομίας μιας χώρας. Από την παροχή υπηρεσιών υγείας, πολιτικής προστασίας, την παροχή ηλεκτρικής  ενέργειας και νερού, μέχρι τη διαχείριση των διεθνών και εγχώριων μεταφορών, τηλεπικοινωνιών και χρηματοπιστωτικών οργανισμών, οι υποδομές συστημάτων και υποσυστημάτων είναι απολύτως απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Ωστόσο, με την αυξημένη εξάρτηση από την ψηφιακή τεχνολογία, οι υποδομές αυτές είναι ευάλωτες στις κυβερνοεπιθέσεις.

Οι οργανισμοί που συμβάλλουν στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τις τεχνολογικές υποδομές, γεγονός που τις καθιστά δυνητικούς στόχους για απειλές στον κυβερνοχώρο. Οι κλάδοι είναι αλληλεξαρτώμενοι σε μεγάλο βαθμό και μια στοχευμένη κυβερνοεπίθεση μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο σε
άλλους.

ΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν εξίσου πολυάριθμες απειλές, με τεχνικές επιθέσεων όπως  Malware, Phishing, Ransomware, SQL Injection, Baiting, Denial-of-Service, Man-in-the-middle-attacks, Cross SiteScripting, Credential Stuffing, Key loggers και κάθε άλλης σύνθετης μορφής τακτικής παραβίασης και αλλοίωσης δεδομένων.

ΟΙ HACKERS συχνά στοχεύουν στα τρωτά σημεία του δικτύου ενός οργανισμού ή εξαπατούν τους υπαλλήλους για να αποκαλύψουν ευαίσθητες πληροφορίες. Ωστόσο, η απόδοση αυτών των επιθέσεων σε συγκεκριμένους παράγοντες ή ομάδες μπορεί να είναι πρόκληση λόγω της ανώνυμης φύσης του κυβερνοχώρου.

Η ΚΥΒΕΡΝΟΑΣΦΑΛΕΙΑ είναι λοιπόν μια κρίσιμη πτυχή των λειτουργικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και αποτελεί τον πλέον βασικό στόχο για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των κρίσιμων υποδομών. Οι επιθέσεις που στοχεύουν στη δυσλειτουργία, στη διακοπή ή στη μόλυνση αυτών των υποδομών μπορούν να προκαλέσουν σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό κόστος, το οποίο μπορεί όχι μόνο να εκδηλώσει παροδικές αναταράξεις, αλλά και μόνιμες βλάβες.

Η ΠΡΟΛΗΨΗ και η απόκρουση των κυβερνοεπιθέσεων απαιτούν πείρα, γνώσεις και εξειδίκευση. Η εφαρμογή ισχυρών αντιμέτρων κυβερνοασφάλειας κρίνεται απαραίτητη. Ενδεικτικά, σε επίπεδο υλοποίησης, μπορεί να περιλαμβάνει την ισχυρή ταυτοποίηση, την εγκατάσταση τείχους προστασίας στην περίμετρο του δικτύου, λογισμικό προστασίας από ιούς και σύνθετες απειλές, την τακτική ενημέρωση συστημάτων και την κρυπτογράφηση ευαίσθητων δεδομένων. Οι έγκαιρες πολιτικές ασφαλείας καθώς και η εκπαίδευση των εργαζομένων είναι εξίσου ζωτικής σημασίας, καθώς το ανθρώπινο λάθος συχνά συμβάλλει σε παραβιάσεις ασφάλειας. Επίσης, είναι σημαντικό να αξιολογούμε διαρκώς τους κινδύνους που απορρέουν από πιθανές κακόβουλες ενέργειες. Δυστυχώς, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι οι τεχνολογίες και οι τακτικές των εγκληματιών του διαδικτύου εξελίσσονται συνεχώς, η απειλή παραμένει συνεχής.

Επιπλέον, οι ρυθμιστικοί φορείς επιβάλλουν αυστηρότερους κανόνες για την προστασία δεδομένων, καθιστώντας την κυβερνοασφάλεια νομική υποχρέωση.

ΤΕΛΟΣ, η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση του προσωπικού που διαχειρίζεται τις υπάρχουσες υποδομές είναι κρίσιμη. Πολλές φορές, οι επιθέσεις μπορούν να προληφθούν με τη σωστή και έγκαιρη γνώση, ευαισθητοποίηση και την εμπέδωση μιας κουλτούρας ασφαλούς χρήσης. Συνοψίζοντας, η κυβερνοασφάλεια είναι πλέον απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαφύλαξη των κρίσιμων υποδομών. Μέσω του σχεδιασμού, της εφαρμογής, της διαχείρισης αποτελεσματικών μέτρων ασφάλειας και της εκπαίδευσης, μπορούμε ν’ αποφύγουμε τους κινδύνους και να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητες και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι ψηφιακές τεχνολογίες. Καθώς οι απειλές στον κυβερνοχώρο συνεχίζουν να εξελίσσονται, οι ηγεσίες θα πρέπει να αντιληφθούν το μέγεθος του χάους που οι επιθέσεις αυτές είναι σε θέση να επιφέρουν, να ενθαρρύνουν την προτεραιότητα στη λήψη σχετικών αποφάσεων, να προετοιμαστούν για αυξημένο ρίσκο και να παραμένουν σε εγρήγορση.