Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Κασσελάκης και Βελόπουλος μου θυμίζουν πολύ Τσίπρα και Καμμένο

Πηγή φωτ. Γραφείο του Πρωθυπουργού

«Πιθανώς να είναι μονταρισμένο το ηχητικό για τα Τέμπη, δεν το ξέρω» - «Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει κυβερνητική ανάμειξη»

«Εθνικές εκλογές θα έχουμε το 2027» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απορρίπτοντας εκ νέου το αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για πρόωρες κάλπες και εξαπολύοντας βολές τόσο κατά του Στ. Κασσελάκη, όσο και κατά του Κυριάκου Βελόπουλου.

Ο κ. Μητσοτάκης αποσυνέδεσε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών από την πιθανότητα διενέργειας πρόωρων εθνικών εκλογών σημειώνοντας πως «το ζητούμενο εδώ είναι να συνεχίσει η Νέα Δημοκρατία, με την ίδια ορμή και με ένα πολιτικό σκηνικό το οποίο λίγο πολύ διαμορφώθηκε στις εθνικές εκλογές, να μπορεί να υλοποιεί τις σημαντικές αλλαγές προς όφελος των πολιτών. Και να μην δώσουμε λαβή και δυνατότητα κυρίως στον αντισυστημισμό».

Παρατήρησε μάλιστα πως «αντισυστημισμός δεν είναι μόνο τα κόμματα στα δεξιά μας». «Δυστυχώς πια αισθάνομαι ότι βλέπω ένα remake, ξέρετε: βλέπω τον κ. Κασσελάκη και τον κ. Βελόπουλο και μου θυμίζουν πολύ τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο. Πολύ. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτοί κάποια στιγμή συγκυβέρνησαν. Ενώθηκαν αυτές οι δύο ετερόκλητες δυνάμεις και κυβέρνησαν τέσσερα χρόνια» πρόσθεσε.

Η Ν.Δ. θα καταθέσει υπόμνημα στον Άρειο Πάγο κατά της υποψηφιότητας των «Σπαρτιατών»

«Οι δημοσκοπήσεις επιδέχονται αμφισβητήσεων»

Ερωτηθείς για τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν διαρροές για τη Ν.Δ. προς την Ελληνική Λύση, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Οι δημοσκοπήσεις επιδέχονται πολλών αμφισβητήσεων. Εγώ έχω μάθει ότι όταν κυβερνάς παίρνεις δύσκολες αποφάσεις. Η εντολή που πήραμε δεν ήταν να κάτσουμε στα αυγά μας και να μην κάνουμε τίποτα. Έχουμε κάνει πάρα πολλά πράγματα αυτούς τους εννιά μήνες, κάποια εκ των οποίων ήταν αρκετά δύσκολα» υπογράμμισε, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση προχώρησε σε «τολμηρές μεταρρυθμίσεις, με συγκρούσεις» οι οποίες  «ενίοτε μπορεί να έχουν κόστος». «Δεν το φοβήθηκα το πολιτικό κόστος, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να κατηγορηθεί αυτή η κυβέρνηση ότι δεν υλοποιεί το προεκλογικό της πρόγραμμα. Το αντίθετο θα σας έλεγα. Και κάποιες αλλαγές είναι τόσο σημαντικές που δεν είχαν γίνει στη χώρα μας εδώ και 100 χρόνια» συνέχισε.

«Όλες οι ηχητικές συνομιλίες για τα Τέμπη είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης»

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Π. Τερεζάκη για το ποιος και γιατί μπορεί να μόνταρε τα ηχητικά από το μοιραίο βράδυ της τραγωδίας των Τεμπών ο πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν το γνωρίζω και δεν γνωρίζω αν είναι αλήθεια. Και να το αποδείξει η Δικαιοσύνη, αν είναι έτσι».

Για το αν το υλικό είναι μονταρισμένο είπε: «Πιθανώς να είναι, αλλά δεν το ξέρω. Αυτό το οποίο γνωρίζω είναι ότι το υλικό ακέραιο έφτασε στη Δικαιοσύνη και αυτό δεν αμφισβητείται».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως «όλες οι ηχητικές συνομιλίες είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης» και πως ο ίδιος δεν μπορεί να γνωρίζει «το πώς διέρρευσαν στα Μέσα, το τι έπαιξαν μετά τα Μέσα». Ξεκαθάρισε πάντως πως «σε καμία περίπτωση -και αυτό το δηλώνω κατηγορηματικά- δεν υπήρχε καμία κυβερνητική ανάμειξη σε αυτό».

Απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί συγκάλυψης διερωτήθηκε: «Τι να συγκαλύψουμε τι ακριβώς; Ξαναθυμηθείτε το βράδυ του ατυχήματος. Πιστεύετε πραγματικά ότι εκείνη την ώρα, που δεν είχαμε ακόμα εικόνα για το πόσοι νεκροί υπήρχαν, που το μέλημά μας ήταν να περιθάλψουμε τους τραυματίες, που πήγα στο νοσοκομείο στη Λάρισα και είδα συντετριμμένους ανθρώπους οι οποίοι είχαν χάσει τους ανθρώπους τους, ότι το μέλημά μας θα ήταν εκείνη τη στιγμή να πάμε να πειράξουμε κάποια ηχητικά;» ανέφερε.

Όπως είπε, «είναι βαριά προσβλητικό αυτό» τόσο για τον ίδιο, όσο και για τους ανθρώπους οι οποίοι χειρίστηκαν την κρίση. «Τα υπόλοιπα ας τα βρει η Δικαιοσύνη» πρόσθεσε.

Κ. Μητσοτάκης: Γροθιά στο στομάχι το περιστατικό στους Αγ. Αναργύρους – Δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη για τον Μ. Χρυσοχοΐδη

«Οι πολίτες δεν θέλουν ‘μπελάδες’ με την Τουρκία – Δεν υποχωρήσαμε ούτε βήμα από τις θέσεις μας»

Σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά και για τις «κορώνες» που επανέρχονται από την Άγκυρα έπειτα και από τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως «πολλές φορές και εμείς και τα Μέσα πιάνονται από μία κουβέντα η οποία συχνά μεγεθύνεται». «Σίγουρα η Τουρκία, κάποιες από τις βασικές της θέσεις δεν έχουν αλλάξει. Όμως μην χάνουμε τη μεγάλη εικόνα» δήλωσε, επισημαίνοντας πως «υπάρχει μια σημαντική πρόοδος εξομάλυνσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η οποία νομίζω ότι είναι καλοδεχούμενη από τη μεγάλη πλειοψηφία και των Ελλήνων και των Τούρκων».

«Νομίζω και οι συμπολίτες μας δεν θέλουν να έχουμε ‘μπελάδες’ με την Τουρκία, ούτε να είμαστε σε διαρκή ένταση. Δεν έχουμε, εδώ και παραπάνω από 12 μήνες, παραβιάσεις και παραβάσεις. Δεν το είχαμε ποτέ αυτό. Είναι μία επιτυχία αυτό, ότι καταφέραμε και το πετύχαμε» συμπλήρωσε.

Έκανε επίσης αναφορά στο μεταναστευτικό, σημειώνοντας πως «έχουμε περιορίσει σημαντικά τις μεταναστευτικές ροές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου» αλλά και στη «στενή οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών». «Να δείτε με τι ενθουσιασμό έχουν υποδεχτεί οι νησιώτες μας τους Τούρκους ταξιδιώτες οι οποίοι αρχίζουν να έρχονται χωρίς visa. Όλα αυτά είναι βήματα στη σωστή κατεύθυνση» τόνισε για να προσθέσει: «Ακουμπήσαμε τα πολύ δύσκολα θέματα; Όχι. Όχι ακόμα τουλάχιστον. Και προφανώς όλα αυτά τα πετύχαμε χωρίς να υποχωρήσουμε ούτε βήμα από τις πάγιες θέσεις μας».

Σχετικά με την ημερομηνία επίσκεψής του στην Άγκυρα, απάντησε πως η 13η Μαΐου είναι μία ημερομηνία η οποία συζητείται, χωρίς ωστόσο να μπορεί ακόμη να την επιβεβαιώσει.

«Βαριά ανεύθυνο να τάζει η αντιπολίτευση ακοστολόγητα μέτρα»

Σχετικά με τα ζητήματα της οικονομίας και της ακρίβειας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «χωρίς αμφιβολία ότι η ελληνική οικονομία έχει κάνει σημαντική πρόοδο και αυτό είναι κάτι το οποίο αναγνωρίζεται από όλους» αναγνώρισε πάντως πως «το πρόβλημα της ακρίβειας είναι εδώ και ροκανίζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών». Επανέλαβε πως η μόνιμη απάντηση στο πρόβλημα της ακρίβειας είναι η στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος με μόνιμες αυξήσεις μισθών.

Τόνισε επίσης πως είναι «βαθιά ανεύθυνο να ακούω από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ξανακάνουν ό,τι έκαναν ουσιαστικά και πριν από τις εκλογές: να τάζουν ακοστολόγητα μία σειρά από μέτρα τα οποία, το ένα δέκατο απ’ αυτά να εφάρμοζαν είναι πολύ πιθανό ότι θα είχαμε ήδη δημοσιονομικό εκτροχιασμό».

Προαναγγελία για δωρεάν απογευματινά χειρουργεία για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών

Για την Υγεία και τα απογευματινά χειρουργία, ο πρωθυπουργός είπε πως η κυβέρνηση εξετάζει να εκταμιεύσει ένα ποσό, το οποίο θα μπορέσει να δώσει τη δυνατότητα στο κράτος να χρηματοδοτήσει τα χειρουργεία αυτά. «Οι γιατροί να πάρουν τα λεφτά, αλλά να μην τα πληρώσει ο ασθενής, να τα πληρώσει το κράτος άρα να είναι δωρεάν το απογευματινό χειρουργείο για κάποιες κατηγορίες ασθενών. Είναι κάτι το οποίο το εξετάζουμε με το υπουργείο Υγείας, για να μπορούμε εμείς να πληρώνουμε κάποια από τα απογευματινά χειρουργεία», ανέφερε συγκεκριμένα, προσθέτοντας: «Πιστεύω ότι σύντομα θα μπορούμε να πούμε κάτι πιο συγκεκριμένο γι’ αυτό, γιατί ο άλλος σου λέει εγώ δεν έχω λεφτά καθόλου άρα πως με βάζεις εμένα σε αυτή τη δύσκολη θέση να πληρώσω για κάτι. Αλλά ποια είναι η λογική. Ότι αν όντως η λίστα αποσυμφορηθεί από αυτούς που μπορούν να πληρώσουν τότε αυτός που δε μπορεί να πληρώσει θα έρθει πιο νωρίς η σειρά του. Θα πρέπει πάνω στο τρίμηνο να δούμε ποιοι είναι αυτοί που τα χρησιμοποιούν και να κάνουμε τις απαραίτητες παρεμβάσεις».

naftemporiki.gr