Skip to main content

Μπανγκλαντές: Τεράστια φωτιά σε επταώροφο κτίριο – Τουλάχιστον 46 νεκροί

(REUTERS/Mohammad Ponir Hossain)

22 άνθρωποι νοσηλεύονται με εγκαύματα - 75 άτομα διασώθηκαν

Μεγάλη φωτιά κατέστρεψε επταώροφο κτίριο, στο οποίο στεγάζονταν εστιατόρια όπου δειπνούσαν οικογένειες με παιδιά, στην Ντάκα του Μπανγκλαντές, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 46 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά ενδέχεται να προκλήθηκε από διαρροή αερίου ή από κάποια κουζίνα εστιατορίου και εξαπλώθηκε γρήγορα. «Ήταν ένα επικίνδυνο κτίριο, με φιάλες αερίου σε όλους τους ορόφους, ακόμη και στις σκάλες», δήλωσε ο Μάιν Ουντίν αξιωματούχος της πυροσβεστικής.

(REUTERS/Mohammad Ponir Hossain)

Οι πυροσβέστες κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά δύο ώρες αργότερα, ενώ διέσωσαν 75 ανθρώπους. «Σαράντα έξι άνθρωποι πέθαναν από εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα», επεσήμανε ο υπουργός Υγείας Σαμάντα Λαλ Σεν, αφού επισκέφθηκε το νοσοκομείο της Ντάκα όπου νοσηλεύονται οι τραυματίες. Ο ίδιος ανέφερε πως 22 άνθρωποι νοσηλεύονται με εγκαύματα εξηγώντας ότι «και οι 22 (…) είναι σε κρίσιμη κατάσταση».

Η πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές Σέιχ Χασίνα εξέφρασε το σοκ και τη θλίψη της για το δυστύχημα.

(REUTERS/Mohammad Ponir Hossain)

«Πήδηξα έξω για να σωθώ»

Ένας από τους διασωθέντες, ο Μοχάμαντ Αλτάφ, δήλωσε πώς κατάφερε να γλιτώσει την τελευταία στιγμή από την πυρκαγιά, εξαιτίας της οποίας έχασαν τη ζωή τους δύο συνάδελφοί του. «Πήγα στην κουζίνα, έσπασα ένα παράθυρο και πήδηξα έξω για να σωθώ», είπε στους δημοσιογράφους. Πρόσθεσε ότι ένας ταμίας και ένας σερβιτόρος, που καλούσαν τους πελάτες να φύγουν λίγη ώρα αφού ξέσπασε η πυρκαγιά, πέθαναν.

Οι πυροσβέστες χρησιμοποίησαν γερανούς για να απεγκλωβίσουν τους ανθρώπους από το φλεγόμενο κτίριο.

Επιτροπή διερεύνησης

Συγγενείς των θυμάτων συγκεντρώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο νοσοκομείο όπου είχαν μεταφερθεί για να παραλάβουν τις σορούς τους, ενώ η κυβέρνηση διόρισε μια πενταμελή επιτροπή για να ερευνήσει το δυστύχημα.

Οι πυρκαγιές είναι συχνές στην πυκνοκατοικημένη Ντάκα, όπου έχουν κάνει τον τελευταίο καιρό την εμφάνισή τους πολλά κτίρια, κάποια από τα οποία δεν πληρούν τους κανόνες ασφαλείας. Πυρκαγιές και εκρήξεις έχουν προκληθεί από προβληματικές φιάλες αερίου, κλιματιστικά και κακή καλωδίωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters