Skip to main content

Χερσαία εισβολή στη Γάζα: Η υπογραφή που δεν βάζει ο Νετανιάχου- Διαφωνούν μέχρι και για τους όμηρους στο Ισραήλ

REUTERS/Lisi Niesner

Σε σοκ η χώρα- Έτοιμος να εισβάλει στη Γάζα ο στρατός- Διαφωνίες στην κυβέρνηση

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν νέα χερσαία επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας, για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, καθώς φαίνεται να προετοιμάζονται για την μεγάλης κλίμακας εισβολή τους στον θύλακα, όπως έχει προαναγγελθεί πολλές φορές από τους Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Η πλήρης εισβολή έχει καθυστερήσει, εν μέρει για να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη για την απελευθέρωση των ομήρων. Υπάρχει όμως άλλο ένα σημαντικό κώλυμα, σύμφωνα με τους New York Times που επικαλούνται Ισραηλινούς αξιωματούχους: οι διαφωνίες μεταξύ των μελών της ισραηλινής κυβέρνησης.

Μέχρι στιγμής, υπήρχαν αναφορές ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας της χώρας Γιόαβ Γκάλαντ, ο οποίος φαίνεται να είναι υπέρ μιας ευρείας στρατιωτικής επιχείρησης που θα περιλαμβάνει επίσης τη Χεζμπολάχ, την ισχυρή σιιτική οργάνωση του Λιβάνου.

Ωστόσο, σύμφωνα με το τελευταίο ρεπορτάζ των NYT οι διαφωνίες είναι ευρύτερες καθώς η κυβέρνηση και οι στρατιωτικοί ηγέτες του Ισραήλ δεν συμφωνούν σχετικά με το πώς, το πότε και ούτε και αν τελικά θα εισβάλουν.

  • Κάποιοι ανησυχούν ότι μια πλήρους κλίμακας χερσαία εισβολή στη Γάζα θα εγκλωβίσει τον ισραηλινό στρατό σε δύσκολες αστικές μάχες.
  • Άλλοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο να κλιμακωθεί η κατάσταση καταλήγοντας σε περιφερειακή σύγκρουση.
  • Υπάρχει διαφωνία για το αν θα γίνει η εισβολή μέσω μιας μεγάλης επιχείρησης ή μιας σειράς μικρότερων επιδρομών.
  • Φυσικά υπάρχει το ζήτημα του μετά. Ποιος δηλαδή θα διοικήσει τη Γάζα εάν το Ισραήλ καταλάβει τον θύλακα.
  • Υπάρχει ανησυχία για την επιτυχία της επιχείρησης και αβεβαιότητα για το τι ακριβώς μπορεί να σημαίνει η καταστροφή της Χαμάς, που είναι επίσης ένα κοινωνικό κίνημα αλλά και μια στρατιωτική δύναμη που είναι βαθιά ριζωμένη στην κοινωνία της Γάζας. Δεν είναι σαφές τι σημαίνει ο στόχος να «διαλυθεί» η Χαμάς.
  • Τεράστια είναι η ανησυχία για την τύχη των ομήρων και την έκβαση των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση μέρους τους.
  • Στα στρατιωτικά κλιμάκια, υπάρχει ανησυχία ότι οι στόχοι του Ισραήλ θα είναι ασαφείς εάν ισχύσει η δέσμευση Νετανιάχου την Τετάρτη να επιδιώξει ταυτόχρονα την απελευθέρωση όλων των ομήρων, ενώ παράλληλα επιχειρεί να καταστρέψει τη Χαμάς.

Με βάση όλα αυτά φαίνεται βάσιμη η ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης ότι το Ισραήλ δεν έχει ξεκάθαρους, και άρα επιτεύξιμους, στρατιωτικούς στόχους για τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας.

Πάντως, σύμφωνα με τους NYT, υπάρχει σχετική συναίνεση όσον αφορά το θέμα των αιχμαλώτων. Υπάρχει δηλαδή συμφωνία να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις. Αντίθετα όμως δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και στρατού σχετικά με το τι πρέπει να γίνει εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των ομήρων.

Έτοιμος ο στρατός, δεν υπογράφει ο Νετανιάχου

Στο μεταξύ, η στρατιωτική ηγεσία έχει ολοκληρώσει το σχέδιο εισβολής στη Γάζα, αλλά ο Νετανιάχου αρνείται να το εγκρίνει, εν μέρει επειδή επιθυμεί την ομόφωνη έγκριση από τα μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου που σχημάτισε μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο Νετανιάχου διστάζει να δώσει μονομερώς το «πράσινο φως» επειδή θα πέσει πάνω του η ευθύνη σε περίπτωση αποτυχίας της επιχείρησης. Ήδη άλλωστε ο ισραηλινός λαός έχει εκφράσει την απογοήτευσή του για την κυβέρνηση, ενώ φαίνεται ότι ξεθωριάζει η υποστήριξή του προς την σχεδιαζόμενη χερσαία εισβολή.

Ενδεικτική είναι δημοσκόπηση της εφημερίδας Maariv που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. Στην ερώτηση εάν ο στρατός πρέπει να προχωρήσει αμέσως σε μεγάλης κλίμακας χερσαία επίθεση, το 29% των Ισραηλινών συμφώνησε, ενώ το 49% είπε «θα ήταν καλύτερα να περιμένουμε» και το 22% εμφανίστηκαν αναποφάσιστοι.  Τα αποτελέσματα προηγούμενης δημοσκόπησής της, στις 19 Οκτωβρίου, έδειχναν ότι το 65% των ερωτηθέντων ήταν υπέρ της μεγάλης χερσαίας επίθεσης. Κομβικό στοιχείο στην αλλαγή που παρατηρείται είναι οι εξελίξεις στο θέμα των ομήρων, σύμφωνα με την ανάλυση της εφημερίδας.

Είναι τελικά στόχος η διάσωση των ομήρων;

Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δεσμεύθηκε να επιδιώξει ταυτόχρονα την απελευθέρωση όλων των ομήρων, ενώ παράλληλα επιχειρεί να καταστρέψει τη Χαμάς.

«Έχουμε θέσει δύο στόχους για αυτόν τον πόλεμο: Να εξαλείψουμε τη Χαμάς καταστρέφοντας τις στρατιωτικές και κυβερνητικές της ικανότητες και να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να φέρουμε τους αιχμαλώτους μας στο σπίτι», είπε ο Νετανιάχου. «Ετοιμαζόμαστε για χερσαία εισβολή. Δεν θα διευκρινίσω πότε, πώς ή πόσες εκτιμήσεις υπάρχουν, ούτε ποιες εκτιμήσεις λαμβάνουμε υπόψη, οι περισσότερες από τις οποίες είναι άγνωστες στο κοινό», πρόσθεσε.

Αυτή η ασάφεια στις δηλώσεις του θεωρείται ενδεικτική της έλλειψης συναίνεσης. Η δέσμευση για επίτευξη δύο στόχων απορρίπτεται από τον στρατό, υπό το σκεπτικό ότι ο πρώτος στόχος απαιτεί διαπραγμάτευση και συμφωνία με την ηγεσία της Χαμάς, ενώ ο δεύτερος απαιτεί τον αφανισμό της. Πρόκειται για μια δύσκολη πράξη ισορροπίας, όπως τόνισαν οι πηγές των NYT.

Τις διαφωνίες φαίνεται να επιβεβαιώνει πλαγίως η τοποθέτηση του υπουργού Άμυνας την Πέμπτη, ο οποίος αναφερόμενος στους στρατιωτικούς στόχους του Ισραήλ «ξέχασε» να αναφέρει την διάσωση των ομήρων.

Να μην υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία

Το χάσμα μεταξύ των στρατιωτικών κλιμακίων και του πρωθυπουργού φαίνεται να έχει πάρει διαστάσεις, όπως αποκαλύπτουν οι πηγές των NYT που αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι έχει απαγορευθεί να καταγράφονται οι συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου.

Η απόφαση ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια περιορισμού των αποδεικτικών στοιχείων που θα μπορούσαν να παρουσιαστούν σε μια εθνική έρευνα μετά τον πόλεμο.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό