Skip to main content

Τα δύο σενάρια για την χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα – Τι ανησυχεί τις ΗΠΑ

EPA/AYAL MARGOLIN

Δύο οι επιλογές: Μία μάχη όπως εκείνη της Μοσούλης ή το πιο αιματηρό μοντέλο της Φαλούτζα

Η κυβέρνηση Μπάιντεν φέρεται να ανησυχεί ότι το Ισραήλ δεν έχει επιτεύξιμους στρατιωτικούς στόχους για τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να πιστεύει ότι ο Ισραηλινός Στρατός δεν είναι ακόμη έτοιμος για χερσαία εισβολή, μεταδίδουν οι Times of Israel.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πραγματοποίησαν τις τελευταίες ημέρες μαραθώνιες συναντήσεις και τηλεφωνήματα με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους για να συζητήσουν την χερσαία επιχείρηση, την οποία πολλοί πίστευαν ότι ο Ισραήλ θα είχε ξεκινήσει, 18 ημέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, κατά την οποία πάνω από 1.400 άνθρωποι σφαγιάστηκαν στο νότιο τμήμα της χώρας και περίπου 220 πιάστηκαν όμηροι.

Αντ’αυτού ο Ισραηλινός Στρατός συνεχίζει έναν σχεδόν αδιάκοπο αεροπορικό βομβαρδισμό, που στοχεύει μεν τρομοκράτες και υποδομές της Χαμάς, αλλά αφήνει πίσω του χιλιάδες αμάχους νεκρούς. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, οι νεκροί στον θύλακα έχουν ξεπεράσει τους 5.000.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν έχει σχεδόν καθημερινές τηλεφωνικές επαφές με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιόαβ Γκάλαντ, κατά τη διάρκεια των οποίων ο πρώτος τον προτρέπει να εξετάσει πολύ προσεχτικά τον τρόπο με τον οποίο τα στρατεύματα των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) θα πραγματοποιήσουν την εισβολή στη Γάζα, μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη και με ένα τεράστιο δίκτυο υπόγειων τούνελ.

Οι πληροφορίες αυτές συνάδουν ουσιαστικά με εκείνες που έχουν μεταδώσει τα τελευταία 24ωρα το Bloomberg και οι New York Times περί πίεσης των ΗΠΑ στο Ισραήλ να καθυστερήσει την εισβολή στη Γάζα ή έστω να επανεξετάσει τα δεδομένα της.

Το καμπανάκι του Αμερικανού υπουργού Άμυνας

Σε μια συνέντευξη της Κυριακής στο ABC «This Week», ο Όστιν είπε ότι η χερσαία εισβολή που σχεδιάζει να ξεκινήσει το Ισραήλ μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από τον χρόνο που χρειάστηκαν οι ΗΠΑ για να απομακρύνουν το Ισλαμικό Κράτος από την εξουσία στη Μοσούλη του Ιράκ όταν εκείνος ήταν επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης του Στρατού των ΗΠΑ.

«Η αστική μάχη είναι εξαιρετικά δύσκολη. Πηγαίνει με αργό ρυθμό», εξήγησε. «Η συγκεκριμένη είναι ακόμη πιο δύσκολη, λόγω του υπόγειου δικτύου σηράγγων που έχει κατασκευάσει η Χαμάς με την πάροδο του χρόνου και του γεγονότος ότι είχαν πολύ καιρό να προετοιμαστούν για τον πόλεμο».

Γάζα: Τι γνωρίζουμε για τις χερσαίες επιδρομές του Ισραήλ

Οι δύο επιλογές του Ισραήλ για τη μορφή της εισβολής

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους το Ισραήλ έχει δύο επιλογές μπροστά του και θα πρέπει να αποφασίσει τι ακριβώς θέλει να κάνει.

Η πρώτη είναι να εξοντώσει τους τρομοκράτες της Χαμάς μέσω ενός συνδυασμού χειρουργικών επιδρομών και στοχευμένων επιδρομών ειδικών δυνάμεων, όπως έκαναν οι ΗΠΑ με Ιρακινούς και Κούρδους στρατιώτες στη Μοσούλη το 2017.

Η δεύτερη είναι να εξαπολύει μία εκτεταμένη χερσαία επέμβαση, όπως έκαναν τα αμερικανικά στρατεύματα με τις βρετανικές δυνάμεις στη Φαλούτζα το 2004.

Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στους Times of Israel την Κυριακή ότι οι υπουργοί του υπουργικού συμβουλίου έχουν επανειλημμένα επισημάνει τη Φαλούτζα ως παράδειγμα του είδους της επιχείρησης που θέλουν να δουν την εκτόξευση των IDF στη Γάζα.

Και οι δύο στρατηγικές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγάλες απώλειες, αν και το μοντέλο της Φαλούτζα θα ήταν πολύ πιο αιματηρό τόσο για στρατιώτες όσο και για αμάχους, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στην ισραηλινή εφημερίδα, προσθέτοντας ότι πολλοί στο Πεντάγωνο προτιμούν συνεπώς το σχέδιο της Μοσούλης. Ακόμη και σε εκείνη τη μάχη, 9.000 έως 11.000 άμαχοι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το Associated Press.

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό