Skip to main content

Ισραήλ: Διαμάχη Νετανιάχου-Γκάλαντ για την χερσαία εισβολή- Ο υπ. Άμυνας θέλει μέτωπο και με τη Χεζμπολάχ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ. EPA/MIRIAM ALSTER / POOL

Η χερσαία εισβολή στη Γάζα έχει καθυστερήσει για διάφορους λόγους- Ένας από αυτούς η διάσταση απόψεων μεταξύ του πρωθυπουργού του Ισραήλ και του υπουργού Άμυνας

Πολλοί φαίνεται πως είναι οι παράγοντες που έχουν καθυστερήσει την χερσαία εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Από τη μία οι επισκέψεις των ηγετών στο Ισραήλ και οι πιέσεις στο Τελ Αβίβ Αμερικανών και Ευρωπαίων να καθυστερήσει να δώσει τη σχετική εντολή, από την άλλη οι διευκρινίσεις του στρατού ότι η επιχείρηση θα ξεκινήσει την «καλύτερη δυνατή στιγμή επιχειρησιακά» και δεν θα υπάρξει «διαφήμιση» της έναρξής της. Μέσα στην εξίσωση υπάρχει πάντα το ζήτημα των αιχμαλώτων και η ανάγκη να περιοριστούν οι απώλειες αμάχων.

Πάντως ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας επιβεβαίωσε χθες ότι η χερσαία εισβολή θα γίνει, προειδοποιώντας μάλιστα ότι μπορεί να κρατήσει και 3 μήνες.

Μιλώντας στους New York Times τέσσερις Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η χερσαία εισβολή έχει αναβληθεί επανειλημμένα. Αν και δεν γνωρίζουν, όπως είπαν, τον λόγο της καθυστέρησης, εκτιμούν ότι πιθανώς σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, το CNN ανέφερε την Κυριακή ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι μια καθυστέρηση της έναρξης της εισβολής θα μπορούσε να δώσει χρόνο για την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων. Αντίστοιχα, οι New York Times υποστήριξαν την περασμένη εβδομάδα ότι Αμερικανοί και άλλοι δυτικοί αξιωματούχοι είναι αισιόδοξοι ότι η Χαμάς θα μπορούσε να απελευθερώσει γυναίκες και παιδιά λόγω των διεθνών αντιδράσεων για τις απαγωγές.

Ανώτερος Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος είπε ότι με βάση τις συνομιλίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Κατάρ, η Χαμάς θα μπορούσε ενδεχομένως να απελευθερώσει περίπου 50 αιχμαλώτους με διπλή υπηκοότητα χωριστά από οποιαδήποτε ευρύτερη συμφωνία.

Ένα στοιχείο που αξίζει επίσης προσοχής είναι ότι οι επαναλαμβανόμενες καθυστερήσεις της χερσαίας εισβολής οφείλεται επίσης στη διάσταση απόψεων μεταξύ του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας της χώρας Γιόαβ Γκάλαντ, ο οποίος φαίνεται να είναι υπέρ μιας ευρείας στρατιωτικής επιχείρησης που θα περιλαμβάνει επίσης τη Χεζμπολάχ, την ισχυρή σιιτική οργάνωση του Λιβάνου.

‘Οπως σημειώνουν οι NYT, ο Νετανιάχου είναι αντίθετος προς το παρόν σε αυτό το ενδεχόμενο. Παράλληλα,  Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επίσης εκφράσει ιδιωτικά την ανησυχία τους στους Ισραηλινούς ηγέτες για οποιοδήποτε μεγάλο χτύπημα κατά της ομάδας του Λιβάνου που θα την έβαζε για τα καλά στον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς, ανοίγοντας ένα δεύτερο μέτωπο.

Σημειώνεται ότι η Χεζμπολάχ έχει εντείνει τις επιθέσεις της με στόχο το βόρειο Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες, και το Ισραήλ ανταποδίδει με αεροπορικές επιδρομές και πυρά στο νότιο Λίβανο, αλλά μέχρι στιγμής έχει αποφύγει να πραγματοποιήσει μεγάλη επίθεση εναντίον της οργάνωσης. Η ισραηλινή κυβέρνηση ζήτησε από περισσότερους κατοίκους του βόρειου Ισραήλ να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό