Skip to main content

Σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς: Η διαφορά μεταξύ κατάπαυσης του πυρός και ανθρωπιστικής παύσης

REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Τα αιτήματα για παροχή των απαραίτητων στους Παλαιστίνιους μπορεί να μοιάζουν αλλά δεν είναι ίδια

Χώρες σε όλο τον κόσμο ζητούν την σταθερή ροή βοήθειας στους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας, που βρίσκεται υπό τον αδιάκοπο βομδαρδισμό των ισραηλινών δυνάμεων από τις 7 Οκτωβρίου όταν οι μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν στο έδαφος του Ισραήλ εκτελώντας πάνω από 1.400 Ισραηλινούς και παίροντας πάνω από 200 αιχμάλωτους στον πολιορκημένο θύλακα.

Τα αιτήματα για παροχή των απαραίτητων στους Παλαιστίνιους μπορεί να μοιάζουν αλλά δεν είναι ίδια.

Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, συνέταξαν ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που ζητούσε ανθρωπιστικές παύσεις στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. Η Ρωσία συνέταξε ένα διαφορετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε κατάπαυση του πυρός εκτός από τις ανθρωπιστικές παύσεις.

Ποια η διαφορά επομένως;

«Μια ανθρωπιστική παύση είναι, σε γενικές γραμμές, διακοπή ή περιορισμός των συγκρούσεων για μικρή  χρονική διάρκεια. Επικεντρώνεται στην παροχή βοήθειας σε μια συγκεκριμένη περιοχή», εξηγεί στην Washington Post ο Γκραντ Ράμλι, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου που τώρα εργάζεται στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την Πολιτική Εγγύς Ανατολής.

«Η κατάπαυση του πυρός είναι πιο επίσημη (συνθήκη). Είναι συνήθως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων που υππστηρίζονται ή διευκολύνονται από ένα τρίτο μέρος, οι οποίες μπορούν να διαρκέσουν επ’ αόριστον, εφόσον και οι δύο πλευρές της σύγκρουσης την εφαρμόζουν πιστά».

Μετά από μέρες διαπραγματεύσεων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανέλαβε την Πέμπτη  τα αιτήματα της κυβέρνησης Μπάιντεν και ορισμένων στο Κογκρέσο, συμφωνώντας να ζητήσει «ανθρωπιστικούς διαδρόμους και παύσεις». Η Κίνα και χώρες σε όλη τη Μέση Ανατολή υποστήριξαν την έκκληση της Ρωσίας για κατάπαυση του πυρός.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό