Skip to main content

Συνάντηση Κιμ – Πούτιν: – «Ιερή η μάχη» της Ρωσίας κατά της Δύσης

Sputnik/Artem Geodakyan/Pool via REUTERS

Το σχόλιο του Ρώσου προέδρου όταν ρωτήθηκε εάν θα συζητηθεί μια συμφωνία για προμήθειες όπλων ή στρατιωτική-τεχνική συνεργασία.

Σε εξέλιξη είναι η πολυαναμενόμενη συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η συνάντηση πραγματοποιείται στον χώρο του κοσμοδρομίου Βοστότσνι, της πιο σύγχρονης εγκατάστασης εκτόξευσης πυραύλων της Ρωσίας. Την ίδια ώρα η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα δύο βαλλιστικούς πυραύλους «άγνωστου τύπου» στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της, σύμφωνα με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Η συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιείται εν μέσω ανησυχιών ότι θα συζητηθεί η προμήθεια όπλων από την Πιονγκγιάνγκ στη Μόσχα. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν είναι στην ημερήσια διάταξη μια συμφωνία για προμήθειες όπλων ή στρατιωτική-τεχνική συνεργασία, ο Πούτιν απάντησε: «Θα συζητήσουμε όλα τα θέματα».

Αντίστοιχα ρωτήθηκε εάν η Ρωσία θα βοηθήσει τη Βόρεια Κορέα να κατασκευάσει δορυφόρους. Η απάντησή του ήταν: «Γι’ αυτό ήρθαμε στο κοσμοδρόμιο Βοστότσνι».

Σημειώνεται ότι η Βόρεια Κορέα απέτυχε δύο φορές να τοποθετήσει κατασκοπευτικούς δορυφόρους σε τροχιά και εικάζεται ότι θα ζητήσει βοήθεια από τη Ρωσία για το διαστημικό της πρόγραμμα.

Νωρίτερα, ερωτηθείς ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, εάν οι δύο ηγέτες πρόκειται να συζητήσουν περί της προμήθειας όπλων, απάντησε πως οι δύο χώρες συνεργάζονται επί ευαίσθητων θεμάτων τα οποία δεν πρέπει να δημοσιοποιούνται.

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν θέματα που σχετίζονται με την «οικονομική συνεργασία» και ζητήματα «ανθρωπιστικής φύσης».

Κιμ Γιονγκ Ουν: «Ιερή η μάχη» της Ρωσίας κατά της Δύσης

Υποστήριξη στην «ιερή μάχη» της Ρωσίας κατά της Δύσης, φιλία με βαθιές ρίζες και διάθεση να προχωρήσουν οι σχέσεις της Μόσχας με την Πιονγκγιάνγκ σε νέο επίπεδο ήταν μερικά από τα βασικά σημεία στα οποία στάθηκε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης κατά την συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο.

Όπως είπε, η Ρωσία διεξάγει έναν ιερό πόλεμο με τη Δύση και οι δύο χώρες θα δώσουν μαζί τη μάχη εναντίον του ιμπεριαλισμού.

«Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου προς εσάς που δώσατε τόση προσοχή στην επίσκεψή μας στη Ρωσία. Η Σοβιετική Ένωση έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο στην απελευθέρωση της χώρας μας. Η φιλία μας έχει βαθιές ρίζες και πλέον οι σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία είναι η πρώτη προτεραιότητα για τη χώρα μας, είμαι βέβαιος ότι η συνάντησή μας θα είναι το επόμενο βήμα για να προχωρήσουμε τις σχέσεις σε ένα νέο επίπεδο», ανέφερε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης.

«Η Ρωσία έχει επιδοθεί σε έναν ιερό αγώνα για να προστατεύσει την κυριαρχία και την ασφάλειά της… ενάντια στις ηγεμονικές δυνάμεις. Θα υποστηρίζουμε πάντα τις αποφάσεις του προέδρου Πούτιν και της ρωσικής ηγεσίας… και θα είμαστε μαζί στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό», πρόσθεσε.

Επίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Κιμ έγραψε βιβλίο επισκεπτών του κέντρου: «Αθάνατη η δόξα στη Ρωσία, που γέννησε τους πρώτους κατακτητές του διαστήματος».