Skip to main content

O Πάουελ έδωσε σήμα για «συνεχιζόμενες αυξήσεις» επιτοκίων – Γιατί η αγορά πανηγυρίζει;

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Μετά την αύξηση του βασικού αμερικανικού επιτοκίου κατά 75 μονάδες βάσης στο εύρος διακύμανσης 2,25% – 2,5%, ο Τζερόμ Πάουελ ξεκαθάρισε πως η αγορά θα πρέπει να περιμένει «συνεχιζόμενες αυξήσεις». Αλλά απέφυγε να δώσει στοιχεία για το πόσο μεγάλες αυτές θα είναι. Ενδεχομένως να μην το γνωρίζει ούτε ο ίδιος ακόμη, αφού τα πάντα θα εξαρτηθούν απο τα δεδομένα που θα έχει μπροστά του τους επομενους μήνες.

Ο Πάουελ αντιμετωπίζει μία πρόκληση που είναι κοινή για όλους τους κεντρικούς τραπεζίτες σήμερα. Τον υψηλότερο, αλλά και πιο επίμονο πληθωρισμό εδώ και 40 χρόνια. Η στρατηγική των επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων κρίνεται αναγκαία για να τιθασευθεί το θηρείο του πληθωρισμού, αλλά ενέχει και τον κίνδυνο μαζί με αυτό να πληγώσει θανάσιμα και την ανάπτυξη. 

«Οι πιθανότητες της ύφεσης είναι 50/50» τόνισε στο Blooomberg o Λου Κράνταλ, επικεφαλής οικονομολόγος της Wrightson ICAP LLC. «Τα εργαλεία της Fed είναι εργαλεία δύναμης όχι εργαλεία ακριβείας» εξήγησε. Οι επενδυτές φαίνεται να αρνούνται αυτή την πραγματικότητα, αν κρίνουμε από το χθεσινοβραδινό ράλι. Ή απλώς περιμένουν ότι το 2023 η εικόνα θα είναι τελείως διαφορετική. 

O S&P 500 ο πλέον αντιπροσωπευτικός δείκτης των αμερικανικών μετοχών έκλεισε με κέρδη 2,6% το βράδυ της Τετάρτης, ενώ η απόδοση του αμερικανικού κρατικού ομολόγου 10ετους διάρκειας μειώθηκε στο 2,79%. Δεδομένης της επιμονής της Fed να προκαλέσει επιβράδυνση του πληθωρισμού, ακόμη και εάν ρίξει παράλληλα τους ρυθμούς της οικονομίας «είναι όντως έκπληξη το γεγονός ότι οι αγορές αντέδρασαν με τόση ευφορία» σχολιάζει στη WSJ ο Μάικλ ντε Πας, στρατηγικός αναλυτής στη Citadel Securities.

Οι κινήσεις στις αγορές αποκαλύπτουν πως οι επενδυτές ποντάρουν σε άνοδο των επιτοκίων έως το 3,3% φέτος, για να ακολουθήσουν μειώσεις επιτοκίων το 2023.

Οι μειώσεις θα είναι σταδιακές και θα φέρουν τα αμερικανικά επιτόκια κοντά στο 2,5% έως τα μέσα του 2024, προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες τονωτικές ενέσεις στην ανάπτυξη της οικονομίας. 

Αντιθέτως οι αξιωματούχοι της Fed τον περασμένο Ιούνιο είχαν δώσει τη δική τους πρόβλεψη για αύξηση των επιτοκίων έως το 3,4% μέχρι τα τέλη του έτους και έως το 3,8% μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023.