Skip to main content

Πετρέλαιο: Έσπασε το φράγμα των 110 δολαρίων

Σε τροχιά απογείωσης βρίσκονται οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου καθώς μαίνεται για 7η ημέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τη Ρωσία να κλιμακώνει συνεχώς την επίθεσή της, βομβαρδίζοντας ανελέητα το Κίεβο, το Χάρκοβο και τη Μαριούπολη. 

Μετά και το χθεσινό πλήγμα στον πύργο τηλεπικοινωνιών που άφησε πίσω του 5 νεκρούς, τα ξημερώματα της Τετάρτης οι τιμές του πετρελαίου κάνουν νέο άλμα. Η τιμή του μπρεντ ενισχύεται 5% στα 110,25 δολάρια το βαρέλι, ενώ εκείνη του αμερικανικού αργού καταγράφει ανάλογη άνοδο στα 108,25 δολάρια το βαρέλι. 

Αναλυτές θεωρούν ότι το ράλι θα έχει συνέχεια, με τις τιμές του πετρελαίου να επιστρέφουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, κοντά στα 150 δολάρια το βαρέλι, Πρόκειται για ένα σενάριο που εάν γίνει πραγματικότητα θα εντείνει τους φόβους για επιστροφή της παγκόσμιας οικονομίας στην ύφεση, αφού θα ασκήσει ισχυρότατες πιέσεις στους προϋπολογισμούς νοικοκυριών, επιχειρήσεων και κρατών. 

Πλαφόν στο κέρδος των καυσίμων στην Ελλάδα

Ήδη οι τιμές της βενζίνης στη χώρα μας σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, προσεγγίζοντας τα 2 ευρώ το λίτρο. Την επιβολή πλαφόν κέρδους στα καύσιμα και σε όποιο προϊόν σχετίζεται ή επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως τα σιτηρά, θα ανακοινώσει άμεσα η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης αργά χθες το βράδυ. 

Διευκρίνισε ότι η σχετική διάταξη – τροπολογία είναι έτοιμη και θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

Αποδέσμευση αποθεμάτων από ΗΠΑ, αν χρειαστεί 

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε εν τω μεταξύ ότι οι ΗΠΑ μπορεί να διαθέσουν ακόμη 30 εκατομμύρια βαρέλια αργού από τα στρατηγικά τους αποθέματα «εάν είναι απαραίτητο» για να σταθεροποιηθεί η αγορά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Οι ΗΠΑ συνεργάστηκαν με άλλες 30 χώρες για να αποδεσμευθούν 60 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα αποθέματα σε όλο τον κόσμο. Η Αμερική θα ηγηθεί σε αυτή την προσπάθεια, αποδεσμεύοντας (επιπλέον) 30 εκατομμύρια βαρέλια» από τα στρατηγικά αποθέματά της, είπε ο αρχηγός του κράτους απευθυνόμενος στα μέλη του Κογκρέσου κατά την πρώτη του ομιλία για την «κατάσταση της ένωσης». Πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον είναι «έτοιμη να κάνει περισσότερα», εάν κρίνει πως είναι «απαραίτητο».

naftemporiki.gr