Skip to main content

Χρηματιστήριο: «Παίζεται» το πρόσημο του μήνα – Στο +10% τα κέρδη του α’ τριμήνου

EUROKINISSI

Σήμερα η τελευταία συνεδρίαση του Μαρτίου.

Στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα (η αυριανή ημέρα είναι αργία) εισέρχεται σήμερα (28/3) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να καλούνται να καθορίσουν το τελικό πρόσημο του Μαρτίου.

Αυτήν την στιγμή, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 1.417 μονάδες και απέχει μόλις επτά μονάδες από τις 1.424 μονάδες, οι οποίες αποτέλεσαν το σημείο εισόδου του μήνα. Αυτό σημαίνει ότι το πρόσημο του Μαρτίου θα κριθεί στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή.

Το μόνο σίγουρο είναι, πάντως, ότι η Λεωφόρος Αθηνών απέφυγε τη βίαιη διόρθωση, την οποία πολλοί αναλυτές φοβόντουσαν. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο Γενικός Δείκτης διεκδικεί να πετύχει τον 5ο διαδοχικό ανοδικό μήνα, δίνοντας συνέχεια στο σερί, το οποίο ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2023.

Για να συμβεί αυτό, βέβαια, θα πρέπει η ελληνική αγορά να βρει νέα στηρίγματα και να ανακόψει την τριήμερη πτώση, η οποία ωστόσο στο σύνολό της δεν ξεπερνά το -1%.

Στο +10% το α’ τρίμηνο

Εκτός του κλεισίματος του Μαρτίου, σήμερα ολοκληρώνεται και το α’ τρίμηνο του 2024.

Εδώ τα πράγματα είναι σαφώς πιο ξεκάθαρα, καθώς ο Γενικός Δείκτης μετρά συνολικά κέρδη της τάξης του 10%, με τις τράπεζες να ξεχωρίζουν στο +13%. Κι όλα αυτά, ενόσω είχε προηγηθεί το +39% του 2023.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Μοιράζει χρήμα η Alpha Real Estate, γιατί «ζαλίστηκε» η CPI

Είναι σαφές ότι η bull market του ελληνικού χρηματιστηρίου παραμένει σε πλήρη ισχύ, παρά τη μεταβλητότητα και τη στασιμότητα των τελευταίων εβδομάδων.

Άλλωστε, κάθε προσπάθεια διόρθωσης ανακόπτεται σχεδόν αμέσως, με το rotation των αγοραστών, τα κυοφορούμενα deals και τα γενναιόδωρα μερίσματα να συντηρούν την αγορά κοντά στις πρόσφατες κορυφές των 1.434 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο από το 2011.

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση της HellasFin, η ανοδική πορεία του Γενικού Δείκτη είναι πιθανό να εξαντληθεί στην περιοχή των 1.550 – 1.609 μονάδων, αν και βραχυπρόθεσμα η αδυναμία υπέρβασης των 1.442 μονάδων ενδεχομένως θα οδηγήσει στις στηρίξεις των 1.380 μονάδων.

Με ρεκόρ πριν το Πάσχα

Στο εξωτερικό, τώρα, τα ευχάριστα νέα των κεντρικών τραπεζών διατηρούν τις μετοχές στα υψηλότερα επίπεδα όλων των μετοχών, με τα βασικότερα χρηματιστήρια να εμφανίζουν άκρως ικανοποιητικές αποδόσεις στο α’ τρίμηνο.

Τζον Πόλσον: Από τη Λεωφόρο Αθηνών στο… ταμείο του Τραμπ;

Έτσι, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας (ακολουθεί το Πάσχα των Καθολικών), ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 αναμένεται να κινηθεί οριακά ανοδικά, ενώ με μικρές μεταβολές εκτιμάται η εκκίνηση του Dow Jones, ο οποίος χθες κέρδισε σχεδόν 500 μονάδες.

Στην Ασία, τέλος, ο ASX 200 έκλεισε πριν λίγο σε επίπεδα ρεκόρ, σκαρφαλώνοντας στις 7.896 μονάδες. Αντίθετα, ο ιαπωνικός Nikkei αναδιπλώθηκε κατά σχεδόν 1,5%, ενόσω το γεν παρέμεινε κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 34 ετών.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)