Skip to main content

H μεγαλύτερη «αιμορραγία» εδώ και δύο μήνες για τις ευρωπαϊκές μετοχές

«Αιμορραγία» είναι το βασικό σύμπτωμα του κοροναϊού στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών. Μετά την προειδοποίηση των κινεζικών αρχών ότι ενισχύεται η ικανότητα εξάπλωσής του έχουν έρθει στο προσκήνιο τα σενάρια για βαρύτατες επιπτώσεις και στην παγκόσμια οικονομία. Υπό τις συνθήκες αυτές τα ταμπλό δείχνουν σήμερα βαθύ κόκκινο, με τους δείκτες σε όλες τις μεγάλες αγορές της ηπείρου να υποχωρούν άνω του 2%. Στη δίνη των εξελίξων βρίσκεται και το Χ.Α, με απώλειες περίπου 1,7%. 

Αναλυτικότερα, με τους επενδυτές να στρέφονται μαζικά στο καταφύγιο των ομολόγων, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 2,1%, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του εδώ και δύο μήνες. Απώλειες περίπου 2,2% για τον FTSE 100 στο Λονδίνο, τον DAX στη Φραγκφούρτη, αλλά και τον CAC 40 στο Παρίσι, που νωρίτερα βρέθηκε να καταγράφει πτώση έως και 3%. 

Σφυροκόπημα δέχθηκαν στον γαλλικό και τον πανευρωπαίκό δείκτη οι εταιρείες πολυτελών αγαθών, LVMH, Dior, Hermes, Kering (Gucci) εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησης των πωλήσεών τους από την κινεζική αγορά. Απότομη προσγείωση και για τις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών, ενώ τη χειρότερη ημέρα του εδώ και έξι μήνες βιώνει και ο κλάδος πρώτων υλών. 

Στην Αθήνα ο Γ.Δ. με πτώση 1,66% διαμορφώνεται στις 933 μονάδες με την αξία των συναλλαγών κοντά στα 30 εκατ. ευρώ. Απώλειες 2% για τον τραπεζικό δείκτη. Πτώση άνω του 2% για τους κλάδους προϊόντων προσωπικής φροντίδας, βιομηχανικών αγαθών και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας. 

naftemporiki.gr