Skip to main content

Βαρίδι για τις ευρωπαϊκές μετοχές οι δηλώσεις Ντράγκι

Ο Μάριο Ντράγκι όχι μόνο δεν έδωσε στις αγορές αυτό που περίμεναν, αλλά ενέτεινε τις ανησυχίες τους τόσο με την αναγνώριση των αυξημένων κινδύνων και της αδύναμης εικόνας της ανάπτυξης όσο και με την αποκάλυψη ότι το διοικητικό συμβούλιο δεν έλαβε καμία απόφαση για την ενεργοποίηση των προγραμμάτων TLTROs. 

Πρόκειται ουσιαστικά για δημοπρασίες φθηνών δανείων προς τις τράπεζες- ένα εργαλείο, με το οποίο η ΕΚΤ διοχέτευσε πολύτιμη ρευστότητα στο σύστημα κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους. Πολλοί πίστευαν ότι με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης να έχει τερματιστεί και την ανάπτυξη να κατεβάζει αισθητά ταχύτητα η κεντρική τράπεζα θα επιλέξει να αξιοποιήσει άμεσα το όπλο των φθηνών δανείων. 

Ο Ντράγκι επιβεβαίωσε ότι έγινε συζήτηση για τις TLTROs, αλλά δεν αποφασίστηκε κάτι. Οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν άμεσα στο στόχαστρο, με τον κλαδικό δείκτη στον δείκτη Stoxx Europe 600 να καταγράφει πτώση 1,1%. Ο ίδιος ο πανευρωπαϊκός δείκτης ενώ κατέγραφε άνοδο της τάξης του 0,5% πριν από τη συνέντευξη Ντράγκι, στις 17:25 ώρα Ελλάδος κινείται σε αρνητικό έδαφος, με πτώση 0,10%. Ανάμεσα σε οριακές απώλειες και κέρδη αμφιταλαντεύεται ο DAX στη Φραγκφούρτη, ενώ μεγάλο μέρος των κερδών τους έχουν χάσει ο γαλλικός CAC 40 και ο ιταλικός FTSE MIB. 

naftemporiki.gr