Αναστολή πίστωσης σε ασφαλισμένους ΕΟΠΥΥ και από ΦΣΑ

Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012 13:56
UPD:17:59

Την αναστολή, από 1/9/2012, της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, ανακοίνωσε και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, συμμετέχοντας στην πανελλαδική κινητοποίηση.

Την αναστολή, από 1/9/2012, της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, ανακοίνωσε και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, συμμετέχοντας στην πανελλαδική κινητοποίηση.

«Αντιλαμβανόμαστε τις δύσκολες στιγμές της ελληνικής κοινωνίας, αλλά σε αυτήν συμμετέχουμε και εμείς που πληρώνουμε όλους τους προμηθευτές μας στο ακέραιο και δεν εισπράττουμε τα οφειλόμενα», σημειώνεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα ο ΦΣΑ διεκδικεί:

1. Αμεση αποπληρωμή όλων των τρεχουσών οφειλών, οι οποίες, όπως επισημαίνεται, αφορούν χρήματα που έχουν δοθεί από τους φαρμακοποιούς στη βιομηχανία και στους προμηθευτές τους, για να μη μείνουν οι ασφαλισμένοι χωρίς φάρμακα.

2. Ανακοίνωση χρονοδιαγράμματος πληρωμών μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να είναι δυνατός ο προγραμματισμός των υποχρεώσεων των φαρμακοποιών προς το κράτος.

3. Τακτοποίηση των οφειλών όλων των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ μέχρι σήμερα, που ανέρχονται σε ποσό άνω των 300 εκατ. ευρώ.

4. Συμψηφισμό των υφισταμένων χρεών του ΕΟΠΥΥ με το φόρο εισοδήματος και το Φ.Π.Α. που καλούνται να πληρώσουν οι φαρμακοποιοί (κάτι που για τη βιομηχανία έχει πραγματοποιηθεί).

5. Κατάργηση της υπαγωγής των φαρμακοποιών στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, λόγω των επιταγών που δεν πληρώνονται, εφόσον αυτό οφείλεται αποδεδειγμένα σε υπαιτιότητα του κράτους που δεν εκπληρώνει τις συμβατικές υποχρεώσεις του.

6. Χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ στο 0,7% του ΑΕΠ και άμεσα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας, καθώς και είσπραξη από τους λοιπούς παρόχους υγείας των νομοθετημένων επιστροφών προς το ασφαλιστικό σύστημα (claw back).

7. Εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για τραπεζικό δανεισμό προς τους φαρμακοποιούς για βελτίωση της ρευστότητας, όπως επίσης και εγγύηση του τραπεζικού συστήματος για τις από τούδε και στο εξής εκτελέσεις συνταγών από τα φαρμακεία προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Με ανακοίνωσή της στο μεταξύ, η φαρμακευτική εταιρεία «Novartis Hellas» γνωστοποίησε ότι αναστέλλει την πίστωση για έξι φαρμακευτικά σκευάσματα, προς τον ΕΟΠΥΥ, λόγω υπέρογκου χρέους, ύψους 90 εκατ. ευρώ. Οι ασθενείς θα συνεχίσουν να τα προμηθεύονται από νοσοκομεία και ιδιωτικά φαρμακεία, όχι όμως και από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Τα φαρμακευτικά σκευάσματα Myfortic, Certican, Sebivo, Tasigna, Glivec και Afinitor απευθύνονται σε ασθενείς με σοβαρές και χρόνιες παθήσεις.

Η Novartis Hellas διευκρίνισε πάντως ότι είναι πρόθυμη να επανεξετάσει την άρση της πολιτικής που υιοθετεί, «εφόσον ο ΕΟΠΥΥ επιδείξει την φερεγγυότητα που αρμόζει σε έναν φορέα του μεγέθους του και ανταποκριθεί με συνέπεια στις υποχρεώσεις του».

Δημοφιλή