Μάχη με τις φλόγες στη Ρόδο

Σε εξέλιξη επτά ακόμα πύρινα μέτωπα
Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012 19:05
UPD:21:56

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε αρκετά πύρινα μέτωπα σε Ηλεία, Ύδρα, Ζάκυνθο, Ρόδο, Κοζάνη, Χανιά, Κύμη και Φλώρινα.

Μεγάλες είναι οι προσπάθειες των πυροσβεστών στη Σορώνη της Ρόδου όπου εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης πυρκαγιά σε δασική έκταση. Συνολικά επιχειρούν 38 πυροσβέστες με 19 οχήματα και 14 άτομα πεζοπόρο τμήμα ενώ στέλνονται ενισχύσεις με πλοίο από την Αθήνα. Το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν ωστόσο οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

Μέχρι αυτή την ώρα υπολογίζεται ότι έχουν καεί ήδη 2.000 στρέμματα δάσους ενώ αρκετές περιοχές του δήμου Ρόδου έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Νωρίτερα εκδηλώθηκε πυρκαγιά με πέντε εστίες στον Ομαλό Χανίων σε έκταση με χαμηλή βλάστηση.

Το απόγευμα της Τρίτης εκδηλώθηκε ακόμα μία πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Μπίστη στην Ύδρα.

Δασική έκταση καίει πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Μέλισσα του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης στην Ηλεία. Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 26 πυροσβέστες με 13 οχήματα και 12 άτομα πεζοπόρο.

Στη Ζάκυνθο και συγκεκριμένα σε δασική έκταση στο Κερί βρίσκεται πυρκαγιά σε εξέλιξη από το μεσημέρι της Τρίτης όπου επιχειρούν 10 πυροσβέστες με πέντε οχήματα.

Ακόμα ένα πύρινο μέτωπο είναι ενεργό στην Εράτυρα Βοΐου, στην Κοζάνη και καίει χορτολιβαδική έκταση. Στο σημείο επιχειρούν 12 πυροσβέστες με έξι οχήματα και 16 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Τέλος σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Μουρτερή στην Κύμη Ευβοίας, όπου επιχειρούν 32 πυροσβέστες με 14 οχήματα ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς στο Σκοπό Φλώρινας, η οποία εισήλθε στο ελληνικό έδαφος από τη γειτονική ΠΓΔΜ.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Τετάρτη

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4)προβλέπεται για αύριο Τετάρτη, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και αφορά συγκεκριμένα τις εξής περιοχές: Περιφέρεια Κρήτης, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Περιφερειακές Ενότητες Χίου, Ικαρίας και Σάμου, και Νότια Εύβοια (δήμοι Κύμης-Αλιβερίου, Καρύστου).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους οργανισμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κ.α.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Δημοφιλή