Γαλλία: Έρευνα για τα αίτια του θανάτου του Αραφάτ

Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012 20:33
UPD:20:35

Η παλαιστινιακή ηγεσία και οι οικείοι του είναι ακράδαντα πεπεισμένοι πως ο Αραφάτ δηλητηριάστηκε με δόλο.

Δικαστική έρευνα για τα αίτια του θανάτου του ιστορικού ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ το 2004 άρχισε η εισαγγελία της Ναντέρ, ένα δυτικό προάστιο των Παρισίων, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην υπόθεση τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η έναρξη της έρευνας διατάχθηκε στο πλαίσιο της μήνυσης κατ' αγνώστου για δολοφονία που είχε καταθέσει στις 31 Ιουλίου η χήρα του Παλαιστίνιου ηγέτη, η Σούχα Αραφάτ. Ο Γιάσερ Αραφάτ είχε καταλήξει στις 11 Νοεμβρίου 2004 στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Περσί ντε Κλαμάρ, κοντά στο Παρίσι. Η μήνυση κατατέθηκε μετά την ανακάλυψη ποσοτήτων πολωνίου, μίας ιδιαίτερα τοξικής ραδιενεργού ουσίας στα προσωπικά αντικείμενα του πρώην ηγέτη, δεδομένο που αναζωπύρωσε τις εικασίες για πιθανή δηλητηρίαση του Αραφάτ.

Η παλαιστινιακή ηγεσία και οι οικείοι του είναι ακράδαντα πεπεισμένοι πως ο Αραφάτ δηλητηριάστηκε με δόλο. Την Παρασκευή, το Ινστιτούτο Ραδιοφυσικής της Λοζάννης ανακοίνωσε πως θα εξετάσει τη σορό του Αραφάτ, έπειτα από την άδεια που έδωσε η χήρα του για τη διερεύνηση της πιθανής ανίχνευσης πολωνίου στο σώμα του νεκρού ηγέτη.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας ή περισσότεροι ανακριτές, που θα προΐστανται των ερευνών που διέταξε η εισαγγελία της Ναντέρ, πρόκειται να ορισθούν εντός των προσεχών ημερών.

«Χαιρετίζουμε την απόφαση αυτή» τόνισε εκ μέρους του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς ο κύριος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερεκάτ, τονίζοντας πως ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής είχε «ζητήσει επισήμως από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να μας συνδράμει ώστε να ερευνήσουμε τις συνθήκες του μαρτυρίου του πρώην προέδρου Γιάσερ Αραφάτ».

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε

Δημοφιλή