Γαλλία: Έρευνα για τα αίτια του θανάτου του Αραφάτ

Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012 20:33
UPD:20:35

Η παλαιστινιακή ηγεσία και οι οικείοι του είναι ακράδαντα πεπεισμένοι πως ο Αραφάτ δηλητηριάστηκε με δόλο.

Δικαστική έρευνα για τα αίτια του θανάτου του ιστορικού ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ το 2004 άρχισε η εισαγγελία της Ναντέρ, ένα δυτικό προάστιο των Παρισίων, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην υπόθεση τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η έναρξη της έρευνας διατάχθηκε στο πλαίσιο της μήνυσης κατ' αγνώστου για δολοφονία που είχε καταθέσει στις 31 Ιουλίου η χήρα του Παλαιστίνιου ηγέτη, η Σούχα Αραφάτ. Ο Γιάσερ Αραφάτ είχε καταλήξει στις 11 Νοεμβρίου 2004 στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Περσί ντε Κλαμάρ, κοντά στο Παρίσι. Η μήνυση κατατέθηκε μετά την ανακάλυψη ποσοτήτων πολωνίου, μίας ιδιαίτερα τοξικής ραδιενεργού ουσίας στα προσωπικά αντικείμενα του πρώην ηγέτη, δεδομένο που αναζωπύρωσε τις εικασίες για πιθανή δηλητηρίαση του Αραφάτ.

Η παλαιστινιακή ηγεσία και οι οικείοι του είναι ακράδαντα πεπεισμένοι πως ο Αραφάτ δηλητηριάστηκε με δόλο. Την Παρασκευή, το Ινστιτούτο Ραδιοφυσικής της Λοζάννης ανακοίνωσε πως θα εξετάσει τη σορό του Αραφάτ, έπειτα από την άδεια που έδωσε η χήρα του για τη διερεύνηση της πιθανής ανίχνευσης πολωνίου στο σώμα του νεκρού ηγέτη.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας ή περισσότεροι ανακριτές, που θα προΐστανται των ερευνών που διέταξε η εισαγγελία της Ναντέρ, πρόκειται να ορισθούν εντός των προσεχών ημερών.

«Χαιρετίζουμε την απόφαση αυτή» τόνισε εκ μέρους του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς ο κύριος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερεκάτ, τονίζοντας πως ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής είχε «ζητήσει επισήμως από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να μας συνδράμει ώστε να ερευνήσουμε τις συνθήκες του μαρτυρίου του πρώην προέδρου Γιάσερ Αραφάτ».

Δημοφιλή