Ακολουθώντας τα ίχνη της μεταλλασσόμενης Θεσσαλονίκης

Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2012 12:29

Το πρώτο ξενοδοχείο «Όλυμπος Παλάς» του Αχμέτ Καπαντζή, στη γωνία της Πλατείας Ολύμπου (Ελευθερίας) με την παραλιακή λεωφόρο, που αρχικά ξεκίνησε με ισόγειο και έναν όροφο ενώ στη συνέχεια προστέθηκε και ο δεύτερος.

Γιορτάζοντας τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της συμπρωτεύουσας, το Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης σκιαγραφεί τον αιώνα που διαμόρφωσε τη Θεσσαλονίκη του 1912, με την έκθεση «Η Δύση της Ανατολής», που εγκαινιάζεται την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ.

Ιστορικές καρτ ποστάλ

Με φόντο τον ιστορικό καμβά της Ευρώπης και του κόσμου, η ιστορία της Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται σε αντιστοιχία με ό,τι συνέβαινε στην Εσπερία την ίδια εποχή, προβάλλοντας έτσι τη σταδιακή μετάλλαξη της πόλης.

Με επιμελητή τον Γιάννη Επαμεινώνδα και ιστορικό σύμβουλο τον Ιωάννη Στεφανίδη, η έκθεση, που πήρε τον τίτλο της από το ομώνυμο βιβλίο της Έλλης Σκοπετέα, βασίζεται στις συλλογές καρτ ποστάλ του Άγγελου Παπαϊωάννου και του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (ΕΛΙΑ), που στοιχειοθετούν το διεθνές ιστορικό πλαίσιο του 19ου αιώνα και παρουσιάζει, επίσης, τη μεγάλη, άγνωστη -και ίσως παλιότερη- φωτογραφία της Θεσσαλονίκης, που χρονολογείται πριν το 1870, από τη συλλογή του Γιώργου Δέλλιου.

Μία πόλη – χίλια πρόσωπα

Ενισχύοντας το υλικό της έκθεσης, κάθε Τετάρτη θα πραγματοποιείται το δρώμενο «Χαριέστατες, εράσμιες, θελκτικές», όπου μία γυναίκα μεταμορφώνεται, όπως και η πόλη, αλλάζοντας συνέχεια ρούχα, μιλώντας διαφορετικές γλώσσες και ακροβατώντας ανάμεσα σε ποικίλες παραδόσεις. Μία ερμηνεύτρια μεταμορφώνεται διαδοχικά σε Ελληνίδα αστή, Μουσουλμάνα στο χαρέμι, ηλικιωμένη Εβραία, σύζυγο ενός ντονμέ, φτωχή πλύστρα, Γαλλίδα αρτίστα, τραγουδίστρια σε καφέ-αμάν. Τα κοστούμια, που χρησιμοποιούνται για τις αλλαγές της, οργανώνονται σε μια τρισδιάστατη σύνθεση-γλυπτό, που αποτελεί το ορατό ίχνος της θεατρικής δράσης στον εκθεσιακό χώρο.

Οι Έλληνες ήταν οι κατεξοχήν καλλιεργητές καπνού στη Μακεδονία. Εδώ, μια πολυμελής οικογένεια ποζάρει στο φακό μαζί με τους μεσίτες των καπνών, οι οποίοι επέλεγαν και δέσμευαν τις σοδειές για τα αντίστοιχα καπνεργοστάσια.

Η έκθεση περιλαμβάνει, επίσης, έργα των: Μερόπης Αναστασιάδου, Έλλης Γκαλά-Γεωργιλά, Βασίλη Γούναρη, Κώστα Δημητριάδη, Αλέκας Καραδήμου-Γερόλυμπου, Βασίλη Κολώνα, Μαρκ Μαζάουερ και Γιάννη Μέγα.

Πληροφορίες

Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Βίλα Καπαντζή – Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 108, τηλ.: 2310 295170-1 (καθημερινές 9.00 – 14.30), 2310 295149 (τις ώρες λειτουργίας της έκθεσης). Διάρκεια έκθεσης: 27 Σεπτεμβρίου - 18 Νοεμβρίου. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη: 9.00-16.00, Τετάρτη και Πέμπτη: 14.00-21.00, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή: 10.00-18.00. Δευτέρα: κλειστά. Είσοδος ελεύθερη.

Βρείτε τι παίζει κοντά σας

Βρείτε στο χάρτη τα πλησιέστερα σημεία (σινεμά, θέατρα, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα) που σας ενδιαφέρουν.

Δημοφιλή