Μέλος της Interpol το Κράτος της Παλαιστίνης

Παρά την αντίθεση του Ισραήλ
Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2017 17:58
EPA/ABIR SULTAN

Οι Παλαιστίνιοι κατέγραψαν νέα διπλωματική νίκη προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους, αποκτώντας καθεστώς πλήρους μέλους της Interpol, παρά την αντίθεση του Ισραήλ.

«Το Kράτος της Παλαιστίνης και τα Νησιά του Σολομώντα είναι στο εξής μέλη», ανακοίνωσε ο διεθνής οργανισμός αστυνομικής συνεργασίας στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. Η Interpol αριθμεί πλέον 192 μέλη.

Η απόφαση ελήφθη από τα κράτη - μέλη της Interpol κατά τη γενική συνέλευση του οργανισμού που διεξάγεται στο Πεκίνο.

Το Κράτος της Παλαιστίνης, δηλαδή η Παλαιστινιακή Αρχή που αγωνίζεται για τη δημιουργία πλήρως λειτουργικού παλαιστινιακού κράτους, επιδιώκει αναγνώριση από τους διεθνείς θεσμούς. Το Ισραήλ αντιτίθεται συστηματικά σε αυτές τις προσπάθειες και πραγματοποιεί για τον σκοπό αυτό έντονη διπλωματική εκστρατεία.

Οι Παλαιστίνιοι διαθέτουν καθεστώς παρατηρητή στον ΟΗΕ από το 2012. Έχουν ενταχθεί ήδη σε περισσότερους από 50 οργανισμούς και συμφωνίες, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών. Ανάμεσά τους, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και την Unesco.

Η Interpol είχε απορρίψει μια πρώτη υποψηφιότητα της Παλαιστίνης στα τέλη του 2016. Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας δεν ανακοινώθηκε επίσημα, ωστόσο η υποψηφιότητα μιας χώρας - μέλους χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων των ψηφισάντων για να εγκριθεί.

«Περισσότερα από το 75% των μελών της Interpol ψήφισαν υπέρ της ένταξης», έγραψε η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης σε έναν από τους επίσημους λογαριασμούς της στο τουίτερ.

«Η ένταξη της Παλαιστίνης στον οργανισμό δείχνει τη βούληση των μελών του να υπερασπιστούν τον λόγο ύπαρξής της και τις θεμελιώδεις αρχές τους. Είναι μια σαφής απόρριψη των προσπαθειών κυνικού χειρισμού και πολιτικού εκφοβισμού», ανέφερε σε ανακοίνωση ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης Ριγιάντ Αλ Μάλκι.

Δεν υπάρχει ακόμη επίσημη αντίδραση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Interpol, που έχει την έδρα της στη Λιόν, επιτρέπει τις ανταλλαγές πληροφοριών ανάμεσα στις αστυνομίες σχεδόν 200 χωρών. Ο οργανισμός εκδίδει επίσης «κόκκινες οδηγίες», με τις οποίες ενημερώνει τα μέλη του για ένα ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί από μία χώρα σε βάρος ενός ατόμου.

Δημοφιλή