Δουβλίνο: Παρέλαση για την ημέρα του Αγ. Πατρικίου

Σάββατο, 18 Μαρτίου 2017 00:21
UPD:12:15

«Πράσινο» βάφτηκε το Δουβλίνο -και όχι μόνο- την Παρασκευή, γιορτάζοντας την ημέρα του Χριστιανού ιεραπόστολου και προστάτη της Ιρλανδίας, Αγίου Πατρικίου.

Στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας, οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με μια εντυπωσιακή παρέλαση.

Ακόμα και εκτός των συνόρων της Ιρλανδίας ωστόσο, χιλιάδες πολίτες τιμούν κάθε χρόνο τη μνήμη του Saint Patrick, ο οποίος απεβίωσε την 17η Μαρτίου του 461 με μεγαλοπρεπείς τελετές και άφθονη μπύρα. Οι εορτασμοί σε ολόκληρο τον κόσμο περιλαμβάνουν παρελάσεις, φεστιβάλ και τα επονομαζόμενα «céilithe» (πάρτι με παραδοσιακή κέλτικη μουσική και χορό). 

Η πρώτη παρέλαση για την ημέρα του Αγίου Πατρικίου έγινε τη δεκαετία του 1760 στην Νέα Υόρκη, κάτι που εξηγείται αν λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού των ΗΠΑ, έχει ιρλανδικές ρίζες. 

Κι όμως, ο Άγιος Πατρίκιος δεν ήταν ο ίδιος Ιρλανδός, αφού γεννήθηκε στα τέλη του 4ου αιώνα στη Σκωτία, από γονείς με ρωμαϊκή καταγωγή. Σε νεαρή ηλικία απήχθη από πειρατές στο Άντριμ της Ιρλανδίας όπου και εργάσθηκε επί έξι χρόνια ως αγρότης του εκεί ευπατρίδη Μίλιουκ.

Δραπετεύοντας αργότερα στη Γαλλία, έγινε μαθητής του Αγίου Μαρτίνου και χειροτονήθηκε επίσκοπος με το όνομα Πατρίκιος, για να σταλεί από την Αγία Έδρα στην Ιρλανδία με στόχο τη διάδοση του Χριστιανισμού στη χώρα. Παρέμεινε εκεί για πολλά χρόνια ως επίσκοπος της Άρμαγκ, ζώντας υποδειγματικό βίο.

Γιατί όμως όλα βάφονται πράσινα τη συγκεκριμένη ημέρα; Αρχικά, το χρώμα που είχε συνδεθεί με τον Άγιο Πατρίκιο ήταν το μπλε, ωστόσο το πράσινο έγινε δημοφιλές από τον 18ο αιώνα, το «τριφύλλι» έγινε σύμβολο του κινήματος ανεξαρτησίας. Κάθε χρόνο, η πλειονότητα όσων συμμετέχουν στους εορτασμούς για την ημέρα του Αγίου Πατρικίου φορούν πράσινα.

Σύμφωνα με την παράδοση, την ημέρα του Αγίου Πατρικίου, ο πρόεδρος της Ιρλανδίας χαρίζει στον ομόλογό του των ΗΠΑ ένα κρυστάλλινο κύπελλο με τριφύλλια. Ιδιαίτερα δημοφιλής, τη συγκεκριμένη ημέρα, αποδεικνύεται η μπύρα Guinness, με τις πωλήσεις της να διπλασιάζονται.

naftemporiki.gr

Δημοφιλή