Ν. Κοτζιάς: Έγιναν θετικά βήματα - Υπήρξαν και διαφωνίες

Προς συνάντηση των εγγυητριών δυνάμεων στις 23 Ιανουαρίου
Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2017 19:02
UPD:20:51
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς φτάνει στη διάσκεψη.

Για θετικά βήματα, αλλά και διαφωνίες οι οποίες καταγράφηκαν, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της Διάσκεψης της Γενεύης, η οποία θα συνεχίσει τις εργασίες της και τις επόμενες ώρες. 

«Στις συζητήσεις που είχαμε ακούσαμε πολλές ιδέες, υπήρξαν διαφωνίες. Βεβαίως, δεν υπάρχει σύμπτωση απόψεων στις εγγυήσεις, παρεμβατικά δικαιώματα και Ασφάλεια», δήλωσε, ενώ πρόσθεσε πως πιθανώς θα ανακοινωθεί η διεξαγωγή συνάντησης των εγγυητριών δυνάμεων στις 23 Ιανουαρίου.

Ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε ότι κατά τη απογευματινή συνεδρία της διάσκεψης αναμένεται να προκύψει μία ανακοίνωση, η οποία θα σημειώνει πως έγιναν θετικά βήματα προς λύση του Κυπριακού.

Τόνισε επίσης ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συνομιλίες και εξέφρασε εκ νέου την πεποίθηση ότι πρέπει να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων, επαναλαμβάνοντας ότι το ζήτημα της Κύπρου, είναι θέμα παράνομης κατοχής.

«Θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε στη δημιουργία μιας διεθνούς ομάδας η οποία θα παρατηρεί πώς θα εξελίσσεται η εφαρμογή των αποφάσεων», πρόσθεσε, σε ό,τι αφορά τον έλεγχο αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων. 

«Για πρώτη φορά χθες τέθηκαν χάρτες στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων», είπε.

Δημοφιλή