Το 80% των ασθενών δηλώνει ότι αυξήθηκε η οικονομική επιβάρυνσή του στην Υγεία

Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2016 12:24
UPD:12:24
Shutterstock

Στη μελέτη  διαπιστώθηκε από τις απαντήσεις ότι ένας στους 5 πολίτες δεν έχει καθόλου πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

 

Tις διαστάσεις της συμμετοχής των ασθενών στην πολιτική υγείας άγγιξε μεγάλη ευρωπαϊκή μελέτη που ασχολήθηκε με τα νέα δεδομένα, τις «παρενέργειες» του συστήματος υγείας, τους πολίτες ως επίκεντρο των αποφάσεων και τη συμμετοχή τους στη χάραξη πολιτικών που αφορούν την υγεία τους.

Η μεγάλη πανευρωπαϊκή μελέτη που έγινε σε  ασθενείς παρουσιάστηκε, από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Πολιτικής  Υγείας και Αναπληρωτή Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κυριάκο Σουλιώτη κατά τη διάρκεια του 5ου  Πανελλήνιου Συνεδρίου Ασθενών – Patients in Power Conference, που έγινε στην Αθήνα στο Divani Caravel.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ΙΟΒΕ (Αύγουστος 2016), το ποσοστό των νοικοκυριών που εκτιμά ότι η οικονομική τους κατάσταση θα επιδεινωθεί το επόμενο 12μηνο φτάνει στο 77%. Ενώ το ποσοστό που εκτιμά ότι η ανεργία θα αυξηθεί το επόμενο 12μηνο φτάνει το 80%.

Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη μείωση στη φαρμακευτική δαπάνη τα τελευταία χρόνια ενώ, είναι η χώρα με τους περισσότερους γιατρούς ανά κάτοικο στην Ευρώπη.

Στην παράμετρο όμως που μετρά την αδυναμία των πολιτών κάλυψης ιατρικής εξέτασης, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 3η θέση.

Στη μελέτη διαπιστώθηκε από τις απαντήσεις ότι ένας στους πέντε πολίτες δεν έχει καθόλου πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Στην ερώτηση «τους τελευταίους 12 μήνες υπήρξε κάποια στιγμή που πιστεύατε ότι χρειαζόσασταν κάποια θεραπεία (ή/και διαγνωστικές εξετάσεις) για κάποιο πρόβλημα υγείας σας αλλά δεν την λάβατε;», το 22% απάντησε ότι δεν πήρε τη θεραπεία του ή δεν έκανε τις εξετάσεις που ήθελε. Το ποσοστό αυτό είναι ιδιαίτερα υψηλό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, όπως ανέφερε ο καθηγητής.

Στην ερώτηση πού απευθύνθηκαν όταν υπήρξε ανάγκη για ιατρική φροντίδα, το 37% απάντησε σε ιδιώτη γιατρό του ΕΟΠΥΥ ή άλλου Ταμείο, ενώ το 23% σε μη συμβεβλημένο ιατρό, το 19% σε εξωτερικά ιατρεία δημόσιων νοσοκομείων και ένα 8% σε Πολυιατρεία. Όπως ανέφερε ο καθηγητής, σε σχέση με προηγούμενες μελέτες, καταγράφεται αύξηση του ποσοστού όσων επιλέγουν ιδιώτη ιατρό είτε συμβεβλημένο (37%) είτε μη συμβεβλημένο (23%) με το ταμείο τους, ενώ αισθητά μειωμένο είναι το ποσοστό όσων επιλέγουν ιατρείο του ασφαλιστικού τους ταμείου (8%) για ιατρική φροντίδα. Το εύρημα αυτό προφανώς συνδέεται με τις παρεμβάσεις των τελευταίων ετών στην ΠΦΥ και ειδικότερα στην ατελή μεταρρύθμιση των ΠεΔΥ.

Σε ερώτηση πώς αξιολογούν την Υγεία σε σχέση με το 2009, διαπιστώθηκε ότι καταγράφεται σημαντική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης (80%), της διάθεσης και της ψυχικής κατάστασης (55%) και της οικονομικής επιβάρυνσης για υπηρεσίες υγείας (52%).

«Πέρα από την οικονομική κρίση που μαστίζει όλους μας, το 80% των ασθενών δηλώνει ότι αυξήθηκε η οικονομική επιβάρυνσή τους σε υπηρεσίες υγείας» δήλωσε ο κ. Σουλιώτης.

Στη μελέτη «EMOTION PROJECT», η οποία αφορά ασθενείς με καρκίνο, αποτυπώθηκαν τα ποσοστά κάθε χώρας στη συμμετοχή των ασθενών στη χάραξη πολιτικών υγείας.

Κλείνοντας ο κ. Σουλιώτης τόνισε ότι η τελευταία τάση είναι η εκπαίδευση και ενδυνάμωση των συλλόγων ασθενών, έτσι ώστε να μπορούν να παίρνουν μέρος στις αποφάσεις. Όπως είπε ο κ. Σουλιώτης «δυνατοί ασθενείς σημαίνει δυνατή φωνή, που θα κατευθύνει τις αλλαγές στον τομέα της Υγείας στην Ευρώπη».

Κάτι που δεν συμβαίνει στη χώρα μας, καθώς, όπως όλα δείχνουν, η Ελλάδα κατατάσσεται στην ομάδα πέντε χωρών (Ελλάδα, Τσεχία, Σλοβακία Μάλτα και Ιταλία) που χαρακτηρίστηκαν “low impact”, με τη μικρότερη συμμετοχή στις κρίσιμες αποφάσεις. Αντιθέτως, όπως διαπιστώθηκε, στην Κύπρο οι Σύλλογοι Ασθενών συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της υγείας.

Δημοφιλή