Skip to main content

Ένα χταπόδι διαφορετικό από τα άλλα

Στο επίκεντρο της επιστημονικής έρευνας βρίσκεται ένα χταπόδι το οποίο δεν κυνηγά, ούτε αναπαράγεται όπως τα υπόλοιπα γνωστότερα είδη χταποδιών.

Το συγκεκριμένο «τροπικό» χταπόδι του Ειρηνικού έχει την ικανότητα να επιτεθεί στη λεία του χρησιμοποιώντας μόλις ένα από τα οκτώ πλοκάμια του, τη στιγμή που τα υπόλοιπα χταπόδια παγιδεύουν τα θηράματά τους με όλα τους τα πλοκάμια.

Όπως αναφέρει μιλώντας στο Reuters ο βιολόγος του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, Ρόι Κάλντουελ, ποτέ δεν έχει συναντήσει κάτι παρόμοιο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ κατά την αναπαραγωγή άλλα είδη χταποδιών… κρατάνε κάποιες αποστάσεις, με τα αρσενικά να φοβούνται κάποια επίθεση από τα θηλυκά, το συγκεκριμένο είδος είναι πιο «χαδιάρικο», προτιμώντας τις αγκαλιές.

Όπως εξηγεί η έρευνα του κ. Κάλντουελ, η οποία δημοσιεύθηκε το περιοδικό Plos One, τα θηλυκά ζευγαρώνουν συχνά και γεννούν αυγά κάθε λίγους μήνες, τη στιγμή που τα θηλυκά από τα πιο γνωστά είδη χταποδιών πεθαίνουν έχοντας γεννήσει μόλις μία φορά.

«Η περίεργη συμπεριφορά αυτού του είδους αποδεικνύει πόσο λίγα πράγματα ξέρουμε για τα χταπόδια», καταλήγει ο καθηγητής.