Skip to main content

Μάτια ερμητικά κλειστά: Ο πάντα θορυβώδης Τραμπ στη δίκη του σιωπά και μάλλον … κοιμάται

REUTERS/Mike Segar/Pool
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της δίκης του, ενώ έχει κλείσει τα μάτια του

Οι δικηγόροι του τον ήθελαν ήσυχο. Αλλά δεν περίμεναν να δείχνει ότι αποκοιμιέται

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αφήνει το παραμικρό να πέσει κάτω. Συνηθίζει να είναι παρορμητικός, δηκτικός και θορυβώδης. Ωστόσο εδώ και εβδομάδες, ο άλλοτε μαχητικός πρώην πρόεδρος κάθεται σιωπηλός – σε σημείο που μερικές φορές φαίνεται να κοιμάται – σε μια αποστειρωμένη αίθουσα του δικαστηρίου του Μανχάταν εν μέσω ενός μπαράζ κατηγοριών και προσβολών.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Associated Press υπήρχαν φορές που ο εισαγγελέας τον αποκάλεσε «μισογυνιστή», «κακό» και εξαπέλυσε εναντίον του δριμύτατη επίθεση. Υπήρχαν τα παραστατικά στοιχεία που μεταδόθηκαν από μια ηθοποιό πορνό για τη νύχτα που ισχυρίζεται ότι έκαναν σεξ. Και υπήρξαν εκτενείς περιγραφές αυτού που υποστηρίζει η εισαγγελία ότι ήταν ένα παράνομο σχέδιο απόκρυψης σιωπηλών χρηματικών πληρωμών για τη διάσωση της εκστρατείας του 2016.

Παρόλα αυτά ο Τραμπ πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του ως κατηγορούμενος εγκληματίας, καθισμένος σχεδόν ακίνητος για ώρες, ακουμπισμένος στη μπορντό δερμάτινη καρέκλα του με… κλειστά μάτια. Τελικά επέλεξε να μην καταθέσει σε μια υπόθεση που τον κατέστησε τον πρώτο πρώην πρόεδρο στην ιστορία του έθνους που δικάζεται για ποινικές κατηγορίες.

Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του Τραμπ που επικαλείται το AP, οι δικηγόροι του, τον έχουν προειδοποιήσει ότι το να συμπεριφερθεί όπως έκανε στις προηγούμενες δίκες του – έφτανε να λογομαχήσει τους δικαστές – θα μπορούσε να βλάψει τη θέση του ενώπιον ενός ενόρκου που πιθανότατα παρακολουθεί κάθε του κίνηση και θα καθορίσει τη μοίρα του.

Αλλά η προσέγγιση αυτή έχει τα όριά της. Δικηγόροι σχολίασαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ θα μπορούσε να δώσει την εντύπωση πως είναι εντελώς αδιάφορος. «Θέλεις ο πελάτης σου να δείχνει προσεκτικός, με σεβασμό και να φαίνεται σαν να μην τον ενοχλεί τίποτα – αλλά όχι και να μην αποκοιμιέται», σχολίασε ο δικηγόρος Ράνταλ Ντ. Έλιασον.

«Απλά κλείνω τα όμορφα μπλε μάτια μου»

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα διαψεύσει τις αναφορές δημοσιογράφων που τον παρακολουθούσαν μέσω κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης ότι κοιμάται στο δικαστήριο, επιμένοντας στον ιστότοπό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι απλώς «κλείνω τα όμορφα μπλε μάτια μου, μερικές φορές». 

«Όχι, δεν με παίρνει ο ύπνος», είπε πρόσφατα στο Telemundo Miami. «Μερικές φορές κάθομαι αναπαυτικά, κλείνω τα μάτια μου. Τα ακούω όλα τέλεια. Κάποια στιγμή μπορεί και να με πάρει ο ύπνος. Δεν έχει συμβεί. Αλλά θα σας ενημερώσω όταν γίνει αυτό».

Ο Έλιασον είπε ότι η συμπεριφορά του Τραμπ ήταν «σίγουρα» κάτι που θα προσέξουν οι ένορκοι και θα μπορούσαν ενδεχομένως να το εκλάβουν ως ασέβεια, αν αισθάνονται ότι «φέρεται σαν να μην αξίζει καν την προσοχή του η δίκη» ή πιστεύουν ότι παίρνει έναν υπνάκο.

«Αν είναι μια τακτική να φαίνεται ότι δεν ανησυχεί για τα όσα λένε οι μάρτυρες, δεν νομίζω ότι θα λειτουργήσει καλά», είπε. «Υποθέτω ότι αν πραγματικά ακούει με κλειστά μάτια, διαλογίζεται ή οτιδήποτε άλλο, αυτό δεν φαίνεται τόσο κακό. Αλλά νομίζω ότι αν αποκοιμηθεί, οι ένορκοι θα το θεωρήσουν ασέβεια».

«Έχω δει δικηγόρους να κοιμούνται, αλλά ποτέ κατηγορούμενους σε ποινική υπόθεση», κατέληξε.