Skip to main content

Γερμανία- Πορτογαλία: Δεν έχει έρθει η ώρα για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους

REUTERS/Nicholas Pfosi

Προτεραιότητα η κατάπαυση πυρός

Μετά την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από την Ισπανία, την Ιρλανδία και τη Νορβηγία, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Λουλις Μοντενέγκρο, έκριναν ότι δεν έχει έρθει ακόμη αυτή η ώρα.

Σολτς: «Είμαστε ακόμη μακριά» από τη λύση των δύο κρατών

«Δεν έχουμε κανέναν λόγο να αναγνωρίσουμε την Παλαιστινιακή Αρχή ως ξεχωριστό κράτος αυτήν τη στιγμή», είπε ο Σολτς, υπενθυμίζοντας ότι ο στόχος είναι να βρεθεί μια συμφωνία μέσω διαπραγματεύσεων «μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων» για μια λύση των δύο κρατών. «Αλλά είμαστε ακόμη μακριά σήμερα», πρόσθεσε, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Μοντενέγκρο στο Βερολίνο.

«Η προτεραιότητα είναι να καταλήξουμε σε μια κατάπαυση του πυρός» μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, σημείωσε εξάλλου ο Γερμανός καγκελάριος.

Μοντενέγκρο: «Όχι» προς το παρόν

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η πρόθεση της κυβέρνησής του είναι επίσης να εργαστεί «ώστε να αναγνωριστούν δύο κράτη». Αλλά «δεν είμαστε σε θέση να κηρύξουμε μονομερώς την αναγνώριση (της Παλαιστίνης), δεν θα το κάνουμε προς το παρόν», πρόσθεσε ο Μοντενέγκρο, ο οποίος αναμένει πως τα θέματα αυτά «θα συζητηθούν λεπτομερέστερα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».