Skip to main content

Αποβολές και υπερβολές

Από την έντυπη έκδοση 

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη 
 [email protected]

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. ζήτησαν από την Κομισιόν παράταση μέχρι και δύο έτη των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ζώνης του Σένγκεν. Η Κομισιόν θα ασχοληθεί μεν σήμερα, μα ήδη φοβερίζουν τα (αν)ήμερα για έξωση από τη Σένγκεν. Μοιράζεται η Ελλάδα χερσαία σύνορα με κάποιο άλλο μέλος της ζώνης ελεύθερης διέλευσης; Αρα, μήπως είναι άλλη μία ευρωπαϊκή μπαλαφάρα, που δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο σ’ αυτό που υποτίθεται ότι θέλει να περιορίσει;

Μήπως, πίσω από τις γραμμές, τις απειλές και τις αλφαδιασμένες προτάσεις για πρόσφυγες έναντι χρέους κρύβεται η επιδίωξη των Βορείων να κρατήσουν τους αιτούντες άσυλο μέσα στην Ελλάδα; Μήπως γι’ αυτό αντιμετωπίζεται ευνοϊκά από τους παροικούντες το Μπερλεμόντ η σλοβένικη ιδέα για βοήθεια στην πΓΔΜ, ώστε να ενισχύσει τις άμυνές της στα σύνορα με την Ελλάδα;

Η Ελλάδα δεν προστατεύει επαρκώς τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., επαναλαμβάνει μονότονα ο υποβολέας. Ο προβολέας πέφτει στις καθυστερήσεις για τα hotspots, την ολιγωρία, την ασυνεννοησία, αλλά σ’ αυτά που δεν φωτίζονται ίσως στοιβάζεται η ουσία. Να μην τα λέω εγώ, να τα πει η ευρωβουλευτής των Πρασίνων, η Γερμανίδα Σκα Κέλερ.

«Από τη συνθήκη του Σένγκεν προβλέπεται ότι μπορεί κανείς να απωθήσει ανθρώπους που ασχολούνται, για παράδειγμα, με το λαθρεμπόριο όπλων, αλλά πρόσφυγες δεν μπορεί να απωθήσει στα εξωτερικά σύνορα. Διαφορετικά κανείς δεν θα είχε το δικαίωμα να ζητήσει άσυλο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Για τον λόγο αυτό η ιστορία αυτή, ότι πρέπει να ελέγξουμε περισσότερο τα εξωτερικά σύνορα, ώστε να έρχονται λιγότεροι πρόσφυγες, είναι παράλογη. Στα σύνορα δεν μπορεί κανείς να πει στους πρόσφυγες “ωραία, καταφέρατε να ξεφύγετε, αλλά τώρα θα σας διώξουμε”… Δεν μπορεί κανείς να παρατάξει πλοία κατά μήκος των θαλάσσιων συνόρων, για να μην περνάνε πρόσφυγες».

Παρ’ όλα αυτά, περνά – περνά η απομόνωση από τη Σένγκεν; Τους κυρίαρχους κύκλους, πάντως, άλλη απομόνωση απασχολεί. Της καγκελαρίου.