Skip to main content

Γολγοθάς 15ετίας και… «καλό κουράγιο»

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Το 2018 η Ελλάδα βγήκε τυπικά από τη μέγγενη των μνημονίων, αλλά ο Γολγοθάς για τους περισσότερους συνεχίζεται,

Σαν σήμερα πριν από 14 χρόνια (23 Απριλίου του 2010) ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωνε από το πανέμορφο Καστελόριζο (σ.σ. τι κοντράστ) τη χρεοκοπία της Ελλάδας και ζητούσε την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, καθώς οι αγορές ήταν ουσιαστικά κλειστές για τη χώρα μας, που δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Η βαρύτατη ποινή για την ευρωπαϊκή δανειακή βοήθεια (η αποτελεσματικότητά της είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο) ήταν η εξώθηση της Ελλάδας σε μια από τις πιο ζοφερές περιόδους της ιστορίας της, σε αυτή των μνημονίων. Ασφαλώς ουδείς γνώριζε ή υποπτευόταν τότε τι περίμενε τον δύσμοιρο ελληνικό λαό, που πλήρωσε και πληρώνει δυσβάσταχτο αντίτιμο, για σφάλματα πολιτικών ταγών. Μόνο η ευχή λίγες εβδομάδες πριν του τότε  Επιτρόπου Οικονομικών, Όλι Ρεν σε σπαστά ελληνικά για «καλό κουράγιο», ίσως να έδινε ένα… σήμα για όσα θα ακολουθούσαν.

Η μνημονιακή λαίλαπα έφερε τεράστια δεινά:

  • Απώλειες χιλιάδων Ελλήνων, που δεν άντεξαν να βλέπουν τις ζωές τους να καταστρέφονται από τη μιά στιγμή στην άλλη και χωρίς να φέρουν προσωπική ευθύνη για την τραγωδία.
  • Οικονομική κατάρρευση εκατομμυρίων νοικοκυριών, καθώς η ανεργία μέσα σε τρία χρόνια υπερτριπλασιάστηκε, εκτοξευόμενη από το 9% στο 29% και «κουρεύτηκαν» βίαια μισθοί, συντάξεις και ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
  • Το ρήμαγμα δύο γενιών. Τα σχέδια, οι ελπίδες, τα όνειρα, όσων έτυχε να είναι εργασιακά ενεργοί στα μνημόνια, κουρελιάστηκαν εν μία νυκτί.
  • Κατακρήμνιση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) σε βαθμό αντίστοιχο πολεμικών συρράξεων.

Το 2018 η Ελλάδα βγήκε τυπικά από τη μέγγενη των μνημονίων, αλλά ο Γολγοθάς για τους περισσότερους συνεχίζεται, καθώς εκτός από τα χρέη εκείνης της περιόδου, που τους κυνηγούν και δεν τους αφήνουν να ανασάσουν, έχουν να σηκώσουν και το νέο φορτίο της πρωτοφανούς ακρίβειας από τα τέλη του 2021.

Επιστροφή στο 2008

Ένα στοιχείο από τη χθεσινή (22/4) έκθεση ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat, για την ελληνική οικονομία αρκεί για να κατανοήσει κάποιος, πόσο πίσω πήγε η χώρα (σε σημείο ουραγού της Ευρωπαϊκής Ένωσης) από τον μνημονιακό όλεθρο: Το ελληνικό ΑΕΠ του 2023 ήταν σε αγοραίες τιμές 220,3 δισ. ευρώ, όταν εκείνο του 2008 είχε φτάσει τα 242 δισ. ευρώ. Στόχος δε, της κυβέρνησης είναι η επαναφορά του ΑΕΠ κοντά στα 240 δισ. ευρώ στα τέλη του 2025. Δηλαδή, χρειάζονται 17 χρόνια προκειμένου το ΑΕΠ της Ελλάδας να επιστρέψει στα επίπεδα του 2008!

Με ρεαλιστική ματιά και πέρα από τις πολιτικές μεγαλοστομίες, η επούλωση των βαρύτατων τραυμάτων (οικονομικών και κοινωνικών), που προκάλεσε το μνημονιακό τέρας θα απαιτήσει αρκετά χρόνια ακόμα και κοπιώδεις προσπάθειες ανάταξης. Γι  αυτό και θα παραμένει επίκαιρη η ευχή προς τους Έλληνες του Όλι Ρεν: «καλό κουράγιο».