Skip to main content

Λίστα με 96 «ολιγάρχες» που έχουν σχέση με το Κρεμλίνο

Από την έντυπη έκδοση

Τραπεζίτες, μεγιστάνες της βιομηχανίας μετάλλων και επικεφαλής των εταιρειών αερίου περιλαμβάνονται στον κατάλογο «ολιγαρχών» που έχουν στενή σχέση με το Κρεμλίνο και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Ο κατάλογος, που περιλαμβάνει 210 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 96 «ολιγαρχών» με περιουσία από ένα δισ. δολάρια και πάνω, συντάχθηκε στο πλαίσιο του πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο ψηφίστηκε πέρυσι τον Αύγουστο. Το έγγραφο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι δεν αποτελεί κατάλογο κυρώσεων και ότι με «κανέναν τρόπο» δεν σημαίνει ότι τα ονόματα που αναφέρονται σε αυτόν, ενδεχομένως να υποστούν κυρώσεις. Παραμένει ασαφές, ωστόσο, τι σημαίνει πρακτικά η δημοσιοποίηση αυτή, η οποία πιθανότατα θα βλάψει τη φήμη και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες όσων αναφέρονται στον εν λόγω κατάλογο.

«Η δημοσιοποίηση μιας τόσο ευρείας λίστας με όλους και όλα θα μπορούσε δυνητικά να πλήξει την εικόνα και τη φήμη των επιχειρήσεών μας, των επιχειρηματιών μας, των πολιτικών μας και μελών της ηγεσίας μας» επισήμανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος, όπως είπε, περιλαμβάνεται και αυτός στη λίστα. Ο στενός κύκλος του Βλαντιμίρ Πούτιν υπόκειται ήδη σε προσωπικές αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες επιβλήθηκαν στη Ρωσία για την απόφασή της να προσαρτήσει το 2014την περιοχή της Κριμαίας.

Στον αμερικανικό κατάλογο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα ονόματα του Βλαντιμίρ Ποτάνιν, συνιδιοκτήτη της Norlisk Nickel, του Όλεγκ Ντερίπασκα, συνιδιοκτήτη του κολοσσού του αλουμινίου Rusal. Επίσης αναφέρονται ο μεγιστάνας των μετάλλων Άλισερ Ουσμάνοφ, ιδιοκτήτης εν μέρει της ποδοσφαιρικής ομάδας Άρσεναλ, ο Αντρέι Κόστιν, δ/σ της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας Sberbank, και ο Αλεξέι Μίλερ, διευθύνων σύμβουλος της Gazprom. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ειρωνευόμενος τη δημοσιοποίηση της αμερικανικής λίστας, είπε πως είναι «προσβλητικό» που δεν συμπεριελήφθη το όνομά του.