Skip to main content

Ερευνα: Τα αντιγριπικά φάρμακα επιβραδύνουν την ανάρρωση από τη γρίπη

Μπορεί τα φάρμακα για τη γρίπη να μειώνουν τα συμπτώματα και να ρίχνουν τον πυρετό, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι το τελευταίο είναι πάντα καλό.

Σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές στον Καναδά, τα φάρμακα που λαμβάνονται συνήθως για την αντιμετώπιση της γρίπης βοηθούν τον οργανισμό να ανακουφιστεί από τα συμπτώματα, όμως παράλληλα ενισχύουν την εξάπλωση των βακτηρίων!

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό  Proceedings of the Royal Society B, η ασπιρίνη και τα παυσίπονα που περιέχουν παρακεταμόλη βοηθούν τους ασθενείς να νιώσουν καλύτερα, όμως παράλληλα ρίχνουν τον πυρετό, με αποτέλεσμα ο ιός να επιδεινώνεται.

Τη μελέτη διεξήγαγαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ, οι οποίοι αναφέρουν στην έκθεσή τους ότι ο πυρετός είναι το όπλο που έχει ο οργανισμός για να αντιμετωπίσει τους ιούς. Κι αυτό γιατί οι περισσότεροι δεν μπορούν να αναπαραχθούν όταν η θερμοκρασία του σώματος ξεπερνά τους 37 βαθμούς.

Μάλιστα, άλλες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν έδειξαν ότι η αντιμετώπιση του πυρετού μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια των μολύνσεων που προκαλούνται από ιούς και μεταδίδονται στους άλλους.

Τα αποτελέσματα αυτών των μελετών έδειξαν ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα δεν πρέπει να λαμβάνονται συχνά, επειδή στην πραγματικότητα ο πυρετός θα βοηθήσει να γίνει η ανάρρωση καλύτερα και πιο γρήγορα.

Οι ερευνητές από τον Καναδά τονίζουν επίσης ότι μόνο στις ΗΠΑ τα παυσίπονα που λαμβάνονται για τη μείωση του πυρετού ευθύνονται για τον θάνατο 2.000 ανθρώπων κάθε χρόνο.