Skip to main content

To Facebook δοκιμάζει κουμπί «καταψήφισης»

Ένα νέο κουμπί «καταψήφισης» (downvote) δοκιμάζει το Facebook, όπως επιβεβαίωσε η εταιρεία στην ιστοσελίδα TechCrunch.

Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε στο TechCrunch πως η ιδέα πίσω από το κουμπί αυτό είναι η δημιουργία ενός εύκολου τρόπου να υποδεικνύουν οι χρήστες του δικτύου ότι ένα δίκτυο είναι ακατάλληλο, αγενές ή παραπλανητικό.

«Δεν δοκιμάζουμε ένα κουμπί “dislike” (“δεν μου αρέσει”). Διερευνούμε ένα χαρακτηριστικό για να μπορούν οι χρήστες να μας δίνουν feedback σχετικά με τα σχόλια σε δημόσιες σελίδες. Αυτό είναι σε εξέλιξη μόνο για μια μικρή ομάδα ανθρώπων στις ΗΠΑ» αναφέρεται στη δήλωση του Facebook.

Όταν ο χρήστης πατά το «downvote button», τότε το σχόλιο στο οποίο το πάτησε κρύβεται και του παρατίθεται μια σειρά επιλογών αναφοράς, όπως «προσβλητικό», «παραπλανητικό» και «εκτός θέματος». Αυτό, όπως αναφέρει το TechCrunch, θα μπορούσε να βοηθήσει το Facebook να κατανοήσει εάν το σχόλιο είναι δυσάρεστο, «fake news» ή απλά άσχετο. Ήδη υπάρχει κουμπί «Hide» για σχόλια, αλλά συνήθως κρύβεται στο drop-down βελάκι στα σχόλια αντί να είναι άμεσα clickable.

Σύμφωνα με το Facebook, πρόκειται για μια βραχυπρόθεσμη δοκιμή η οποία δεν επηρεάζει το ranking του σχολίου, της ανάρτησης ή της σελίδας. Είναι σχεδιασμένο ως ένας τρόπος παροχής feedback στο Facebook και όχι στον σχολιαστή, και δεν θα φαίνεται δημόσια πόσες «αρνητικές ψήφους/ καταψηφίσεις» έχει ένα σχόλιο. Η δοκιμή είναι σε εξέλιξη για το 5% των χρηστών Android στις ΗΠΑ οι οποίοι έχουν τη ρύθμιση γλώσσας στα αγγλικά. Το κουμπί εμφανίζεται μόνο σε αναρτήσεις σε δημόσιες σελίδες, όχι σε αναρτήσεις από ομάδες, δημόσια πρόσωπα ή χρήστες. Προς το παρόν δεν υπάρχουν σχέδια επέκτασης της δοκιμής.

Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα για την εμφάνιση ενός κουμπιού «dislike» είναι ένα από τα παλαιότερα στο Facebook, αλλά η εταιρεία δεν έχει υποκύψει στις πιέσεις. Ο ιδρυτής, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, είχε πει το 2015 ότι «δεν θέλουμε να μετατρέψουμε το Facebook σε ένα φόρουμ όπου οι άνθρωποι ψηφίζουν υπέρ ή κατά των posts των χρηστών. Αυτό δεν μοιάζει με το είδος κοινότητας που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε». Αντ’αυτού, το Facebook παρουσίασε τις επιλογές των Reactions, όπου οι χρήστες μπορούσαν να εκφράσουν συναισθήματα για posts, όπως εντύπωση, λύπη, γέλιο ή οργή.

Ωστόσο το νέο αυτό κουμπί είναι το πλησιέστερο που το Facebook έχει φτάσει ως τώρα στο dislike, μέσα σε μια περίοδο κατά την οποία η εταιρεία προχωρά σε σειρά αλλαγών ως προς το τι εμφανίζεται στο News Feed (έμφαση σε περιεχόμενο που προωθεί «ουσιώδεις αλληλεπιδράσεις», έμφαση σε τοπικά νέα κλπ), με σκοπό τη μείωση των viral βίντεο, των fake news κ.α. Αυτό οδήγησε σε μείωση των ημερησίως ενεργών χρηστών στις ΗΠΑ και τον Καναδά- την πρώτη που κατεγράφη ποτέ.