Skip to main content

Εκτιμήσεις για πιθανό ρωσικό αντιδορυφορικό όπλο που εκτοξεύεται από μαχητικό αεροσκάφος

Αίσθηση έχει προκαλέσει στον ειδικό Τύπο φωτογραφία ενός ρωσικού μαχητικού MiG-31 που εμφανίζεται να φέρει ένα υπερμεγέθη πύραυλο, για τον οποίο θεωρείται ότι ενδεχομένως να αποτελεί όπλο για χρήση εναντίον δορυφόρων.

Όπως αναφέρει σε εκτενή σχετική ανάλυσή του το TheDrive, το συγκεκριμένο είδος αναχαιτιστικού – για την ακρίβεια, μια νέα έκδοσή του- είναι αυτό που φέρει και τον πύραυλο Kinzhal, ο οποίος είχε, μεταξύ άλλων νέων όπλων, ανακοινωθεί πρόσφατα από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Είναι ικανό να φτάσει σε μεγάλα ύψη και να πιάσει πολύ υψηλές ταχύτητες, ενώ παράλληλα μεταφέρει βαριά φορτία, θεωρείται ιδανικό για τέτοιου είδους όπλα.

Η επίμαχη φωτογραφία, που φέρεται να δημοσιεύτηκε αρχικά στο site jetphotos.com από τον χρήστη ShipSash, θεωρείται πως τραβήχτηκε στις 14 Σεπτεμβρίου στο αεροδρόμιο Ζουκόβσκι έξω από τη Μόσχα, όπου δοκιμάζονται νέα όπλα της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας. Η εν λόγω έκδοση του αεροσκάφους θεωρείται ότι είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση του MiG-31BM και να είναι ειδικά διαμορφωμένη για εκτόξευση μεγάλων πυραύλων όπως ο Kinzhal και ο συγκεκριμένος, εκτιμώμενος αντιδορυφορικός, πύραυλος.

Εάν ισχύουν τα προαναφερθέντα, δεν θα είναι η πρώτη φορά που το MiG-31 δοκιμάζεται σε ρόλο προσβολής και καταστροφής δορυφόρων, καθώς αντίστοιχο πρόγραμμα υπήρχε και τη δεκαετία του 1980, οπότε εκτιμάται πως ενδεχομένως να πρόκειται για μια «αναβίωση» του τότε προγράμματος (με τον πύραυλο 79Μ8 Kontakt), που με τη σειρά του ήταν απάντηση σε αντίστοιχο πρόγραμμα των ΗΠΑ, το οποίο περιελάμβανε τον πύραυλο ASM-135, εκτοξευόμενο από ειδικά διαμορφωμένη έκδοση του βαρέος μαχητικού F-15.

Άλλες θεωρίες για τον πύραυλο που φαίνεται στη φωτογραφία (ο οποίος, ακόμα και αν όντως έχει τέτοιο ρόλο, μπορεί να είναι ομοίωμα πλήρους μεγέθους) είναι πως μπορεί να πρόκειται για άλλον έναν πύραυλο προσβολής στόχων επιφανείας (όπως ο Kinzhal) ή ένας πύραυλος- φορέας, για εκτόξευση μικρών φορτίων/ δορυφόρων σε τροχιά.

Σε κάθε περίπτωση, εάν όντως ο πύραυλος προορίζεται για εκτόξευση στο διάστημα – είτε για καταστροφή δορυφόρων, είτε για να βάζει φορτία σε τροχιά- φαίνεται να υποδεικνύει πως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αντιληφθεί πως, σε μια σύγκρουση μεταξύ μεγάλων δυνάμεων, οι δορυφόροι του αντιπάλου (τηλεπικοινωνίες, πλοήγηση κ.α.) θα αποτελούσαν βασικό στόχο, οπότε και απαιτείται η δυνατότητα τόσο καταστροφής εχθρικών δορυφόρων, όσο και η ταχεία αντικατάσταση φίλιων δορυφόρων που έχουν εξουδετερωθεί από τον εχθρό. Επομένως ένα σύστημα το οποίο θα μπορούσε να εκπληρώσει και τις δύο αποστολές θα ήταν σίγουρα ιδιαίτερα χρήσιμο και συμφέρον από άποψης κόστους.