Skip to main content

Τα υπέρ και τα κατά: Έλον Μασκ εναντίον Τζακ Μα για την τεχνητή νοημοσύνη

Ο Τζακ Μα της Alibaba και ο Έλον Μασκ της Tesla και της SpaceX συζήτησαν για τους κινδύνους και τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης, παρουσιάζοντας τις αντικρουόμενες απόψεις τους, σε εκδήλωση στη Σαγκάη.

O Κινέζος επιχειρηματίας δήλωσε πως ήταν «αρκετά αισιόδοξος» για την ΑΙ και πως δεν πιστεύει ότι είναι κάτι που πρέπει να φοβούνται «περπατημένοι» άνθρωποι σαν τους ίδιους- με τον Μασκ να απαντά, «δεν ξέρω φίλε, αυτό είναι σαν “διάσημες τελευταίες κουβέντες”».

Σύμφωνα με το BBC, ο Μασκ πρόσθεσε ότι η τεχνολογία εξελίσσεται ταχύτερα από ό,τι μπορούμε να την κατανοήσουμε- ωστόσο οι δύο άνδρες συμφώνησαν στο ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του κόσμου είναι μια επερχόμενη «κατάρρευση πληθυσμού» (μείωση).

Η 45 λεπτών συζήτηση αποτέλεσε την έναρξη της World AI Conference (WAIC).

Ο Μα επικέντρωσε πολλά από τα σχόλιά του στο πώς το machine learning θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μια «δύναμη καλού», υποστηρίζοντας πως είναι κάτι που θα έπρεπε να «αγκαλιάσουμε» και ότι θα παρέχει νέες ματιές και γνώσεις σχετικά με το πώς σκέφτονται οι άνθρωποι. «Όταν οι άνθρωποι κατανοήσουμε τους εαυτούς μας καλύτερα, τότε θα μπορούμε να βελτιώσουμε τον κόσμο καλύτερα» υποστήριξε.

Επιπλέον, πρόβλεψε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει στη δημιουργία νέων επαγγελμάτων, που θα απαιτούν λιγότερο χρόνο και θα επικεντρώνονται σε δημιουργικές εργασίες. «Νομίζω πως οι άνθρωποι θα έπρεπε να δουλεύουν τρεις ημέρες την εβδομάδα, τέσσερις ώρες την ημέρα…στην περίοδο της τεχνητής νοημοσύνης, οι άνθρωποι θα μπορούν να ζουν 120 χρόνια. Τότε θα έχουμε πολλές δουλειές που κανείς δεν θα θέλει να κάνει. Οπότε, χρειαζόμαστε τεχνητή νοημοσύνη ώστε τα ρομπότ να φροντίζουν τους γέρους….αυτή είναι η άποψή μου για τις δουλειές, μην ανησυχείτε, θα έχουμε δουλειές».

Αντίθετα, ο Μασκ είπε πως η άνοδος της ανεργίας αποτελεί πραγματικό λόγο ανησυχίας. «Η ΑΙ θα καταστήσει τις δουλειές κατά κάποοιν τρόπο άσκοπες…πιθανότατα η τελευταία δουλειά που θα απομείνει θα είναι η δημιουργία ΑΙ, και μετά κάποια στιγμή η ΑΙ απλά θα γράφει το ίδιο της το λογισμικό».

Όπως πρόσθεσε, υπήρχε κίνδυνος πως ο ανθρώπινος πολιτισμός θα φτάσει στο τέλος του και εν τέλει θα εκληφθεί απλά ως βάση εκκίνησης για ένα ανώτερο είδος ζωής. «Θα μπορούσατε να φανταστείτε την ανθρωπότητα ως ένα βιολογικό πρόγραμμα εκκίνησης (boot loader) για την ψηφιακή υπερ-νοημοσύνη» εξήγησε ο Μασκ. «Το boot loader είναι κατά κάποιον τρόπο ο ελάχιστος κώδικας που απαιτείται για να αρχίσει να λειτουργεί ένας υπολογιστής. Δεν ήταν δυνατή η εξέλιξη των κυκλωμάτων πυριτίου. Χρειαζόταν η βιολογία για να φτάσουν εκεί».

Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, είπε πως χρειάζεται να βρεθεί ένας τρόπος να συνδεθούν οι εγκέφαλοί μας με τους υπολογιστές, έτσι ώστε να μπορούμε να ακολουθήσουμε την ΑΙ. Διαφορετικά, προειδοποίησε, η ΑΙ θα κουραστεί να προσπαθεί να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους, καθώς θα σκεφτόμαστε πολύ πιο αργά, συγκριτικά.

Αντιθέτως, ο Μα αναγνώρισε πως η ΑΙ μπορεί πλέον να νικά τους ανθρώπους σε παιχνίδια όπως το σκάκι και το γκο, ωστόσο εκτίμησε πως οι υπολογιστές θα είναι μόνο ένα από μια σειρά έξυπνων εργαλείων που θα ανακαλύψουμε με το πέρασμα του χρόνου. «Μην ανησυχείτε για τις μηχανές» είπε. «Σίγουρα θα έπρεπε να κατανοήσουμε ένα πράγματα. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να φτιάξει έναν άλλο άνθρωπο. Ο υπολογιστής είναι υπολογιστής. Ο υπολογιστής είναι απλά ένα παιχνίδι…ο άνθρωπος δεν μπορεί να φτιάξει ούτε ένα κουνούπι. Οπότε θα έπρεπε να έχουμε αυτοπεποίθησης. Οι υπολογιστές έχουν μόνο τσιπ, οι άνθρωποι έχουν την καρδιά. Είναι η καρδιά από όπου έρχεται η σοφία».

Αν και ο Μα παραδέχτηκε πως πρέπει να βρεθούν τρόποι να γίνουμε «πιο δημιουργικοί και εποικοδομητικοί», κατέληξε πως «η άποψή μου είναι ότι ένας υπολογιστής ίσως να είναι έξυπνος, αλλά τα ανθρώπινα όντα είναι πολύ πιο εύστροφα». Ο Μασκ, από πλευράς του, εκτίμησε πως θα φτάσουμε στο σημείο όπου η ΑΙ θα μπορεί να προσομοιώσει ένα άτομο με κάθε δυνατό τρόπο».

Κατά το τέλος της εκδήλωσης πάντως, οι δύο τους συμφώνησαν πως οι προβληματισμοί περί υπερπληθυσμού είναι λανθασμένοι. «Υποθέτοντας…πως υπάρχει ένα αισιόδοξο μέλλον με την τεχνητή νοημοσύνη, νομίζω πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει ο κόσμος σε 20 χρόνια θα είναι η κατάρρευση πληθυσμού» είπε ο Μασκ. «Θέλω να δώσω έμφαση σε αυτό, το μεγαλύτερο πρόβλημα σε 20 χρόνια θα είναι η κατάρρευση πληθυσμού, όχι η έκρηξή του».

Ο Μα συμφώνησε απόλυτα: «1,4 δισ. στην Κίνα ακούγονται πολλά, αλλά νομίζω πως μέσα σε 20 χρόνια θα δούμε αυτό το πράγμα να εξελίσσεται σε μεγάλο πρόβλημα για την Κίνα» είπε, προσθέτοντας πως «η ταχύτητα μείωσης του πληθυσμού θα αυξηθεί, και θα έχουμε κατάρρευση». Ωστόσο, εκτίμησε πως η χρήση τεχνητής νοημοσύνης για να ζουν οι άνθρωποι μεγαλύτερες, πιο υγιείς ζωές θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος της λύσης.