Skip to main content

Τυφλός δρομέας έτρεξε μαραθώνιο στην έρημο με μόνη βοήθεια μια εφαρμογή για smartphone

Το να τρέξει κάποιος σε έναν μαραθώνιο είναι δύσκολο, να το κάνει σε έναν υπερ-μαραθώνιο στην έρημο είναι ακόμα πιο δύσκολο, πόσο μάλλον όταν είναι και τυφλός – για αυτό τον λόγο είναι ιδιαίτερα σημαντικό το επίτευγμα του τυφλού αθλητή Σάιμον Γουΐτκροφτ, που συνεργάστηκε με την ΙΒΜ για την ανάπτυξη του eAscot: Μιας εφαρμογής που του επιτρέπει να τρέχει σε υπερ-μαραθωνίους χωρίς άλλη βοήθεια, ανά τον κόσμο.

Ο συγκεκριμένος υπερ-μαραθώνιος έγινε στην έρημο της Ναμίμπια. Ο Γουΐτκροφτ, τυφλός από τα 17, συνήθως έτρεχε μαζί με κάποιον άλλον, ωστόσο αυτή τη φορά είχε μαζί του μόνο το app που έφτιαξε με την ΙΒΜ. «Για να τρέχεις στη σωστή κατεύθυνση το μόνο που χρειάζεσαι είναι προσανατολισμός, όπως π.χ. 40 μοίρες βόρεια, κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να τρέχεις για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Οπότε φτιάξαμε μια εφαρμογή που με ενημερώνει εάν παρεκκλίνω από την πορεία που πρέπει να έχω» λέει ο ίδιος.

Όπως εξηγεί ο Τιμ Τζάκομπι, μηχανικός λογισμικού της ΙΒΜ, η μεγάλη πρόκληση ήταν το ότι έπρεπε να φτιαχτεί κάτι ανάμεσα σε GPS και σύστημα υποβοήθησης παρκαρίσματος αυτοκινήτου. «Οπότε έπρεπε να βρούμε τα σωστά μαθηματικά για να διαπιστώνεται πόσο μακριά είσαι από την πορεία σου και το πόσο συχνά πρέπει να γίνεται αυτό και να αντιδρά η εφαρμογή».

Όπως και στην περίπτωση των αισθητήρων παρκαρίσματος, ένας βόμβος ενημερώνει τον αθλητή όταν παρεκκλίνει από την πορεία του, ενώ ο τόνος είναι διαφορετικός εάν αυτό γίνεται προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά. Επίσης, αν και στον έρημο είναι δύσκολο να πέσει κάποιος πάνω σε έναν άλλο δρομέα, η φιλοδοξία είναι αυτό το σύστημα να αρχίσει κάποια στιγμή να χρησιμοποιείται και σε μαραθωνίους σε πόλεις- και πάνω σε αυτό δουλεύουν τώρα η IBM και ο Γουΐτκροφτ.

«Η εφαρμογή για την έρημο χρησιμοποιούσε GPS ως σύστημα πλοήγησης, Οπότε τώρα μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα που μπορεί να ταυτοποιεί αντικείμενα και μετά να μου “μεταφράζει” αυτή την πληροφορία. Πάνω σε αυτό δουλεύουμε τώρα, κάποιου είδους σύστημα εντοπισμού με αισθητήρες που θα με ειδοποιεί μέσω αφής, με δονήσεις σε διαφορετικά σημεία του σώματός μου».

Ο τυφλός δρομέας κάλυψε περίπου 160 χλμ φέτος στη Ναμίμπια, πριν ένας τραυματισμός τον αναγκάσει να αποσυρθεί. Τώρα στοχεύει να επιστρέψει του χρόνου, με νέα, βελτιωμένη έκδοση του eAscot.