Skip to main content

Αμερικανός χάκερ δήλωσε ένοχος για την εκστρατεία που οδήγησε στο «celebgate» του 2014

Άνδρας στις ΗΠΑ δήλωσε ένοχος για διεξαγωγή «εκστρατείας» phishing που είχε αποτέλεσμα την κλοπή προσωπικών φωτογραφιών και βίντεο από αστέρες του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, καθώς και άλλων celebrities.

Σύμφωνα με το BBC, πρόκειται για τον Έντουαρντ Μαγιέρτσικ, από το Σικάγο, που συνελήφθη στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας πάνω στο «celebgate» του 2014. Σε εκείνη την υπόθεση πάνω από 100 διάσημοι, μεταξύ των οποίων η Rihanna και η Τζένιφερ Λόρενς, είδαν γυμνές φωτογραφίες τους να διαρρέουν στο διαδίκτυο.

Η εκστρατεία παραπλανούσε τα θύματά της, κάνοντάς τα να επισκέπτονται «παγιδευμένες» ιστοσελίδες, όπου γινόταν υποκλοπή δεδομένων σχετικά με διαδικτυακούς λογαριασμούς τους. Τα emails που αποστέλλονταν ήταν έτσι διαμορφωμένα ώστε να θυμίζουν προειδοποιήσεις ασφαλείας από internet service providers, και προέτρεπαν τον χρήστη να επισκεφθεί sites που είχε δημιουργήσει ο Μαγιέρτσικ.

Ο χάκερ θεωρείται πως χρησιμοποίησε αυτή τη μέθοδο για να κλέψει ονόματα login και κωδικούς για πάνω από 300 χρήστες του Apple iCloud και κατόχους λογαριασμών στο Gmail μεταξύ του Νοεμβρίου 2013 και του Αυγούστου 2014. Σχεδόν 30 από αυτούς τους λογαριασμούς ανήκαν σε αστέρες της show business, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αν και η κατηγορία για το χακάρισμα απαγγέλθηκε εναντίον του ως αποτέλεσμα της έρευνας πάνω στο celebgate, δεν υπάρχουν στοιχεία που να τον συνδέουν με αυτές καθαυτές τις διαρροές προσωπικών φωτογραφιών.

Ο Μαγιέρτσικ είναι αντιμέτωπος με ανώτατο όριο φυλάκισης πέντε ετών.