Skip to main content

Moon Express: Αποκαλυπτήρια των σκαφών με τα οποία σχεδιάζει να πάει στη Σελήνη

H Moon Express, εταιρεία που αναπτύσσει διαστημικά σκάφη/ σεληνακάτους για εμπορικούς σκοπούς, ανακοίνωσε την Τετάρτη πως η πρώτη της αποστολή βρίσκεται ακόμα εντός χρονοδιαγράμματος για εκτόξευση μέχρι το τέλος του έτους- με σκοπό να κερδίσει το Google Lunar X Prize.

Όπως αναφέρει το Space News, η εταιρεία, που εδρεύει στη Φλόριντα των ΗΠΑ, αποκάλυψε το σχέδιο της σεληνακάτου της, γνωστής ως ΜΧ-1Ε, καθώς και σχέδια για μελλοντικές αποστολές, με μεγαλύτερα και αυξημένων δυνατοτήτων διαστημόπλοια.

Κατά την εταιρεία, το διαστημόπλοιο αυτό, ικανό να μεταφέρει φορτίο 30 κιλών στην επιφάνεια της Σελήνης, αποτελεί το βασικό δομικό κομμάτι μιας αρχιτεκτονικής που «μπορεί να μας βοηθήσει να ανοίξουμε το φεγγάρι ως σύνορο για την ανθρωπότητα» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μπομπ Ρίτσαρντς- προσθέτοντας ότι η δουλειά πάνω σε αυτό το συγκεκριμένο σκάφος πηγαίνει καλά. Όπως σημείωσε, δύο κινητήρες έχουν ήδη κατασκευαστεί και σύντομα θα υποβληθούν σε δοκιμές. Επίσης, τεστ θα γίνουν σύντομα και σε άλλα τμήματα του σκάφους – με στόχο συναρμολόγησή τους ως τον Σεπτέμβριο και στη συνέχεια μεταφορά στη Νέα Ζηλανδία, για να γίνει εκτόξευση με πύραυλο Electron της Rocket Lab.

Ο Ρίτσαρντς παραδέχτηκε πως το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ πιεστικό για να επιτευχθούν οι προθεσμίες που έχουν οριστεί στο πλαίσιο του διαγωνισμού- ενώ το γεγονός ότι ο πύραυλος Electron είναι ακόμα σε στάδιο ανάπτυξης (έκανε την πρώτη, εν μέρει επιτυχή εκτόξευσή του, στις 25 Μαΐου) περιπλέκει τα πράγματα.

Όπως και να έχει πάντως, η αρχική αποστολή ΜΧ-1Ε θα είναι η πρώτη μιας σειράς αποστολών που σχεδιάζονται από τη Moon Express: Η δεύτερη, που προορίζεται για εκτόξευση το 2019, θα έχει ως στόχο την προσελήνωση σε νότιες πολικές περιοχές της Σελήνης. Επίσης, το ΜΧ-1Ε θα αποτελέσει τη βάση για μεγαλύτερες σεληνακάτους: Ένα από τα σχέδια αυτά, το ΜΧ-2, θα παρέχει τη δυνατότητα για αποστολές και αλλού στο ηλιακό σύστημα, ενώ το ΜΧ-5 θα μπορεί να μεταφέρει πολύ μεγαλύτερα φορτία στην επιφάνεια της Σελήνης. Όσον αφορά στο ΜΧ-9, θα είναι ακόμα μεγαλύτερο- και σύμφωνα με τον Ρίτσαρντς, θα μπορούσε να είναι δυνατή η πτήση του ως το 2020, σε μια αποστολή λήψης μεγάλου όγκου δειγμάτων από τη Σελήνη, για εμπορικούς και επιστημονικούς σκοπούς.