Skip to main content

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία ότι χάκερ της παραβίασαν δίκτυο των Δημοκρατικών ψάχνοντας στοιχεία για τον Τραμπ

Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι χάκερ που υπάγονται στη ρωσική κυβέρνηση παραβίασαν τους υπολογιστές της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών (DNC) προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στις έρευνες που είχαν γίνει από το κόμμα πάνω στον αντίπαλο υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως αναφέρει το BBC, η πρόεδρος, Ντεμπι Βάσερμαν Σουλτς, το δίκτυο του DNC παραβιάστηκε σε ένα «σοβαρό» περιστατικό και έχει προσληφθεί μια εταιρεία κυβερνοασφαλείας για να βοηθήσει να απομακρυνθούν οι εισβολείς και να ασφαλιστεί το δίκτυο. Η Ρωσία, από πλευράς της, αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή.

Την υπόθεση έφερε πρώτη στο φως της δημοσιότητας η Washington Post. Σύμφωνα με αξιωματούχους του DNC, δεν εκτέθηκαν προσωπικά ή οικονομικά δεδομένα, αλλά emails και υλικό από chat.

Οι χάκερ – δύο ξεχωριστοί, «εξελιγμένοι αντίπαλοι» (γκρουπ) έχουν «εξοστρακιστεί» πλέον από το σύστημα, ενώ η παραβίαση είχε εντοπιστεί αρχικά τον Απρίλιο, όπως έγινε γνωστό. «Και οι δύο αντίπαλοι εμπλέκονται σε εκτενή πολιτική και οικονομική κατασκοπεία προς όφελος της κυβέρνησης της ρωσικής ομοσπονδίας και θεωρείται πως συνδέονται στενά με τις ισχυρές και ικανές μυστικές υπηρεσίες της ρωσικής κυβέρνησης» αναφέρει η εταιρεία κυβερνοασφαλείας CrowdStrike.

Άλλοι φορείς που στοχεύθηκαν από τις ρωσικές ομάδες χάκερ περιλαμβάνουν τα δίκτυα των προεδρικών υποψηφίων, Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ, και κάποιες επιτροπές των Ρεπουμπλικανών, σύμφωνα με την Washington Post.

Υπενθυμίζεται πως χάκερ από τη Ρωσία είχαν κατηγορηθεί επίσης για χακάρισμα μη απόρρητων email του προέδρου Ομπάμα το 2015.