Skip to main content

DARPA Robotics Challenge: Διασωστικά ρομπότ διαγωνίζονται για 3,5 εκατ. δολάρια

Από τις 5 ως τις 6 Ιουνίου αναμένεται να διαρκέσει το event- κορύφωση του DARPA Robotics Challenge στην Καλιφόρνια, όπου 25 από τους κορυφαίους φορείς του τομέα της ρομποτικής στον κόσμο θα διαγωνιστούν για ένα έπαθλα ύψους 3,5 εκατ. δολαρίων, σε μια «κούρσα» αντιμετώπισης καταστροφών.

Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό, δωρεάν και θα λάβει χώρα στο Φέρπλεξ της Πομόνα, Καλιφόρνια. H DARPA Robotics Challenge (DRC) είναι ένας διαγωνισμός ρομποτικών συστημάτων και ομάδων λογισμικού που διαγωνίζονται πάνω στην ανάπτυξη ρομπότ ικανών να βοηθούν ανθρώπους στην αντιμετώπιση φυσικών, αλλά προκληθέντων από ανθρώπους καταστροφών. Έχει σχεδιαστεί ειδικά για να χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό δυσκολίας, και απαιτεί από τα ρομπότ να ολοκληρώσουν μια σειρά από συνεχόμενες «φυσικές» εργασίες, με μειωμένη/ υποβαθμισμένη επικοινωνία με τους χειριστές τους. Η ομάδα που θα κερδίσει θα λάβει το μεγάλο έπαθλο των δύο εκατ. δολάρια. Η δεύτερη ομάδα θα λάβει ένα εκατ. δολάρια και η τρίτη 500.000.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, μεγάλο φαβορί θεωρούνταν μια ομάδα της Google, με το ρομπότ Schaft, η οποία είχε κερδίσει τον προηγούμενο γύρο της DRC το 2013, λίγο πριν αγοραστεί από τον αμερικανικό κολοσσό, ωστόσο, όπως εκτιμά το βρετανικό δίκτυο, φαίνεται ότι η Google είχε προβληματισμούς σχετικά με το αν επιθυμούσε να συμμετέχει σε έναν διαγωνισμό ο οποίος σχετίζεται με τις ένοπλες δυνάμεις- ακόμα και αν έχει «ανθρωπιστικό» χαρακτήρα. Ωστόσο, έξι ομάδες χρησιμοποιούν μια νέα έκδοση του Atlas της Boston Dynamics (επίσης υπάγεται στην Google), χρησιμοποιώντας σε κάθε περίπτωση δικό τους λογισμικό.

Η DRC περιλαμβάνει οδήγηση αυτοκινήτου, έξοδο από το αυτοκίνητο, άνοιγμα και πέρασμα μέσα από πόρτα, άνοιγμα βαλβίδας, χρήση τρυπανιού σε τοίχο, διάβαση μέσα από χώρο που περιέχει συντρίμμια, ανέβασμα σκάλαας και ένα άγνωστο συμβάν, που θα αποκαλυφθεί στους διαγωνιζομένους την Παρασκευή. Κάθε ομάδα θα έχει δυο ευκαιρίες για να ολοκληρώσει την κούρσα, με τους χειριστές να παρέχουν βοήθεια μέχρι ενός σημείου – για παράδειγμα, βοηθώντας στον εντοπισμό μιας βαλβίδας- αλλά χωρίς να ελέγχουν συγκεκριμένες κινήσεις. Επίσης, υπάρχει χρονικός περιορισμός μίας ώρας.

Οι διαγωνιζόμενες ομάδες προέρχονται από τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, τη Γερμανία και την Ιταλία. Επίσης, αναμενόταν και μια ομάδα από την Κίνα, η οποία όμως αποσύρθηκε – παρόλα αυτά η Λαϊκή Δημοκρατίας της Κίνας εκπροσωπείται και από την Team HKU, με φοιτητές από το Χονγκ Κονγκ που χρησιμοποιούν ένα Atlas.