Η Microsoft ανακοίνωσε νέες μεγάλες περικοπές στον τομέα των smartphones τη Δευτέρα, μόλις δύο χρόνια μετά την εξαγορά της Nokia, η οποία έγινε στο πλαίσιο προσπάθειας να ανταγωνιστεί τους κυριάρχους του χώρου, τη Samsung και την Apple.
Όπως ανακοινώθηκε, θα περικοπούν 1.850 θέσεις εργασίας, οι περισσότερες στη Φινλανδία, σε μια κίνηση συνολικής «διαγραφής αξίας» ύψους 950 εκατ. δολαρίων- ποσό που περιλαμβάνει και τις αποζημιώσεις για τις απολύσεις. Δεν ανακοινώθηκε πόσοι είναι οι εργαζόμενοι που εργάζονται στον τομέα των smartphones συνολικά. Ειδικότερα, ανακοινώθηκε πως θα περικοπούν 1.350 θέσεις εργασίας στη φινλανδική της μονάδα κινητής τηλεφωνίας και θα κλείσει μια εγκατάσταση έρευνας και ανάπτυξης στη χώρα. Άλλες 500 θέσεις εργασίας θα πάνε σε άλλες χώρες.
Η «μεταμόρφωση» της Microsoft, γνωστής περισσότερο για το λογισμικό της, σε μια εταιρεία με έμφαση στις συσκευές, ήταν βασικό κομμάτι της στρατηγικής του προηγούμενου διευθύνοντος συμβούλου, Στιβ Μπάλμερ- και σε αυτήν εντασσόταν η συμφωνία εξαγοράς της Nokia. Ωστόσο, ο νέος διευθύνων σύμβουλος, Σάτια Ναντέλα, περιορίζει την «έκθεση» της εταιρείας στον χώρο των smartphones.
Εκπρόσωπος φινλανδικής συνδικαλιστικής ένωσης δήλωσε στο Reuters ότι οι περικοπές πρακτικά σημαίνουν την παύση της ανάπτυξης νέων τηλεφώνων από τη Microsoft. «Καταλαβαίνω ότι τα Windows 10 θα συνεχίσουν την πορέια τους ως λειτουργικό σύστημα, αλλά δεν θα βγαίνουν άλλα τηλέφωνα από τη Microsoft» είπε σχετικά ο Κάλε Κίιλι. Η εταιρεία σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως θα συνεχίσει την ανάπτυξη των Windows 10 και την υποστήριξη των τηλεφώνων Lumia, αλλά δεν προέβη σε σχόλια περί ανάπτυξης νέων τηλεφώνων με Windows.
Το μερίδιο της αγοράς για τα τηλέφωνα με Windows έπεσε κάτω από το 1% στο πρώτο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με έρευνα της Garthner. Σημειώνεται πως πέρυσι η Microsoft είχε προβεί σε 7.800 περικοπές θέσεων εργασίας στον τομέα των τηλεφώνων, ενώ νωρίτερα μέσα στον μήνα πούλησε τον κλάδο feature phones για 350 εκατ. δολάρια.
Η Nokia κατείχε περίπου το 40% της παγκόσμιας «πίτας» των κινητών τηλεφώνων μέχρι το 2008, πριν την εμφάνιση και άνοδο των «έξυπνων» τηλεφώνων με οθόνες αφής.