Skip to main content

Σύνδεση δορυφόρων σε τροχιά για «παράταση ζωής»

Σε μια πολύπλοκη διαδικασία σε τροχιά, ένας δορυφόρος συνδέθηκε με έναν άλλο, παλαιότερο, παρατείνοντας τη «ζωή» του.

Ο παλιός δορυφόρος, Intelsat 10-02, αναμεταδίδει σήματα τηλεοπτικών σταθμών και παρέχει άλλες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, ωστόσο μετά από 17 χρόνια σε τροχιά είχαν μειωθεί πολύ τα καύσιμά του.

Αυτό άλλαξε χάρη στη σύνδεση τη Δευτέρα με έναν άλλο δορυφόρο, τον MEV-2 (Mission Extension Vehicle-2) ο οποίος διαθέτει αρκετά καύσιμα και έχει πλέον αναλάβει τα καθήκοντα πραγματοποίησης ελιγμών. Ο νέος δορυφόρος, όπως αναφέρει το BBC, θα κρατήσει τον IS-10-02 στραμμένο σωστά προς την Γη και, μετά από πέντε χρόνια υπηρεσίας, θα τον χαμηλώσει σε μια ασφαλή τροχιά- «νεκροταφείο».

H επιχείρηση πραγματοποιήθηκε επιτυχώς από τις Northrop Grumman και SpaceLogistics.

Είναι η δεύτερη φορά που δύο εμπορικοί δορυφόροι συνδέονται με τέτοιον τρόπο, καθώς είχε επιτευχθεί σύνδεση επίσης τον Φεβρουάριο του 2020, από το MEV-1, επίσης της Northrop Grumman.

Μετά την ολοκλήρωση της πενταετούς αποστολής, το MEV-2 θα αποσυνδεθεί και θα πάει να παρέχει τις υπηρεσίες του για τους σκοπούς μιας νέας αποστολής.

Τo Mission Extension Vehicle είναι το πρώτο μιας σειράς σκαφών εξυπηρέτησης/ service δορυφόρων, και η εταιρεία συνεργάζεται με τη DARPA του αμερικανικού Πενταγώνου για τους σκοπούς μιας νέας αποστολής με το «πρώτο εμπορικό ρομποτικό διαστημόπλοιο service». Η αποστολή αυτή προορίζεται να επεκτείνει την αγορά του «service» δορυφόρων, τόσο για εμπορικούς όσο και για κυβερνητικούς πελάτες.